”Småskaligt mathantverk har en lysande framtid”

Det menar Olle Karlsson som från och med maj kommer att ta över rollen som verksamhetsledare på Eldrimner, när nuvarande verksamhetsledare Bodil Cornell går i pension. 

 

– Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck på ett nördigt sätt, ända sedan jag var barn, säger Olle Karlsson som i maj kommer att byta jobbet på Naturhistoriska riksmuseet och boendet i Strängnäs mot jobb på Eldrimner och boende i Åre. Foto: Marlene Bernfalk- Karlsson


Hur känns det?

– Det känns jättekul! Och naturligtvis hedrande! 

Varför ville du ta det här jobbet?

– Det är en kombination av många saker. Jag är biolog i botten och har jobbat länge med forskningsfrågor, sedan har jag varit chef i ett antal år men det som jag drömde om som barn och som jag hade med mig länge var att bli bonde. 

Olle är uppvuxen med släkt som var bönder i Roslagen, och han gick även jordbrukslinje på gymnasiet. 

– Men när man är 18 år och har gått ut gymnasiet så inser man att det finns en ekonomisk verklighet som gör att det inte är världens enklaste att som 18-åring bli bonde. De jobb som fanns då, på 80-talet, var framförallt avbytare eller traktorförare i säsong. Det var väl spännande och roligt, men kanske inte det som jag hade sett framför mig. Så då började jag tänka på att plugga vidare. Jag hade länge planen inställd på att bli agronom, men det blev biolog istället. Men frågor kopplade till lantbruk har alltid legat nära mig själv. Jag har också haft en liten hobbybesättning med får, lite höns och ankor.

Viktiga frågor

Det var när Olle var involverad inom Leader och jobbade med landsbygdsutvecklingsfrågor som han kom i kontakt med Eldrimner för första gången, och sedan dess har han känt att de driver frågor som engagerar honom. 

Jobbannonsen om en ny chef såg han av en slump, men kände att den träffade rätt och bestämde sig för att söka. Den 3 maj börjar han sin nya tjänst som verksamhetsledare. 

Varierande finansiering

Just nu är Olle enhetschef på en enhet som heter miljöforskning och övervakning på Naturhistoria riksmuseet. Där jobbar de med mycket med uppdragsfinansierad verksamhet bland annat kopplad till miljöövervakning på olika sätt. 

– Det finns ganska många saker som påminner om varandra. Dels att vara en del av en statlig verksamhet och dels att jobba med en lite osäker finansiering som varierar. Så de sakerna tror jag att jag kommer att känna igen mig i.  

Hur hoppas du kunna bidra, med dina tidigare erfarenheter?

– Det är en ganska stor organisation med ganska många medarbetare och i alla organisationer behövs det någon som är chef och som kan jobba med de frågorna. Jag har även jobbat länge med frågor som är kopplade till hållbarhet och utveckling. Där tror jag att småskaligt mathantverk har en viktig funktion. Jag tror att hållbarhetsfrågorna är viktiga framöver. Jag tror på att förädla produkter på plats och att jobba för att öka värdet på det som produceras här. 

Vad har du för mål och visioner för Eldrimner framåt?

– Jag tycker det är lite för tidigt att prata om det innan jag har börjat. Men jag tycker att Bodil har gjort ett strålande jobb. Jag tycker inte att Eldrimner ska ta någon ny annan väg framåt än vad de redan gjort, utan vi ska slå vakt om det som är bra. Men sedan är jag medveten om att oavsett hur bra någonting än är så kan det alltid bli lite bättre. 

Vad tror du om framtiden för småskaligt mathantverk?

– Jag tror att framtiden är lysande, jag tror att det finns enormt stora möjligheter att komma vidare och jobba för att ta större plats. Det finns spännande utmaningar som att göra den här typen av produkter ännu mer tillgängliga än vad de är i dag. Och att skapa utrymme för fler mathantverkare. Även ur ett hållbarhetsperspektiv är det helt nödvändigt att den här typen av småskalighet får ta mycket större plats i framtiden än vad det gör i dag. Hållbarhet har många aspekter, det handlar både om ekonomi, möjlighet för människor att leva i olika delar av landet och sociala frågor. Jag tror att småskaligt hantverk definitivt är något som kan ta mer plats och blir större framöver. 

 

Olle Karlsson

Ålder: 55 år

Aktuell: Ny verksamhetsledare på Eldrimner nationellt resurscentrum för mathantverk från och med 3 maj.

Bor: Strängnäs, flyttar till Åre i maj.

Familj: Tre barn, 30, 18, 16 år, och gift med Marlene.

Utbildning: Fil kand. i Biologi och Kulturgeografi, Fil. Dr i Zoologisk ekologi.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste