Två nya biogasanläggningar i Skåne

Energibolaget Gasum har beviljats stöd från Klimatklivet för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. Råmaterial kommer levereras genom ett samarbete med lokala lantbrukare. 

– Vi är mycket glada över dessa planer, säger Erik Woode på Gasum. Foto: Gasum

I dag uppgår biogasproduktionen i Skåne enligt Gasum till 416 GWh biogas per år, och med företagets två nya planerade anläggningarna kommer produktionen öka med 120 GWh. Planerna är att de nya anläggningarna ska byggas i Sjöbo och i Tomelilla.

Råmaterialet som ska användas för att producera biogasen kommer främst bestå av lokalt anskaffad gödsel och andra restprodukter från jordbruket, och Gasum kommer att samarbeta med det kooperativa jordbruksföretaget Biogas Sydöstra Skåne AB.

– Både det viktiga bidraget från Klimatklivet och det nära samarbetet med Biogas Sydöstra Skåne AB är centralt för att utöka produktionen av biogas i stor skala. Att öka tillgången på biogas och göra det mer lättillgängligt är viktigt för klimatet. Biogas är en produkt av den cirkulära ekonomin när den är som bäst och möjliggörs genom samarbete och en vilja att åstadkomma en varaktig förändring, säger Erik Woode, Director Project Development & Execution på Gasum, i ett pressmeddelande.

Att en stor del av Sveriges livsmedel produceras i Skåne medför enligt Gasum tillförlitliga leveranser av biprodukter, som exempelvis gödsel, från jordbruket till de nya anläggningarna. Enligt Gasum kan man minska ett fordons koldioxidutsläpp med över 100 procent, om man kör på biogas baserad på gödsel istället för fossila bränslen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste