Tävla med dina blomstrande idéer!

Har du en eller flera idéer som gynnar biologisk mångfald på din gård? Vill du visa upp dina insatser och inspirera andra? Anmäl dig till tävlingen Böndernas blomstrande idéer som presenteras av Jordbruksaktuellt och Syngenta.

Grafik: Michael Bodin

En biologisk mångfald är viktig ur flera aspekter, bland annat är många av våra jordbruksgrödor beroende av pollinatörer som bin, fjärilar och skalbaggar. Men under de senaste åren har det rapporterats från flera håll om problem med minskad biologisk mångfald, och för att motverka detta är det många lantbrukare som jobbar aktivt för att gynna den biologiska mångfalden. Detta arbete vill vi nu belysa! 

Syftet med tävlingen Böndernas blomstrande idéer är att lyfta goda idéer och initiativ som utförs på gårdar runt om i landet för att gynna den biologiska mångfalden. Syftet är även att hitta lantbrukare som har kommit på några extra smarta insatser, inspirera fler att börja samt sprida vilka insatser som utförs runt om i landet. Alla kan delta, oavsett inriktning eller storlek på gården.

Anmälan

Du skickar in ditt tävlingsbidrag via ­­biodiversitet.syngenta.se

Bidraget ska innehålla foton av bra kvalitet samt förklaring av de insatser som utförs på gården. Anmälan är öppen fram till och med 31 juni 2021. 

En jury av experter inom biologisk mångfald kommer därefter utse tre finalister som får besök på gården av Jordbruksaktuellt i augusti eller september för ett reportage. Juryn utser därefter en vinnare som kommer presenteras den 11 november i Jordbruksaktuellt nummer 21. 

Juryn består av 

  • Håkan Wahlstedt, Odling i Balans.
  • Hanna Johansson, Hushållningssällskapet.
  • Mattias Jonsson, Sveriges Lantbruksuniversitet.
  • Frederik Traanhøj, FaunaPhotonics.
  • Erik Jönsson, Syngenta.
  • Julie Winter Arildsen, Syngenta.

Vinn en insektssensor från FaunaPhotonics!

Få koll på insektsaktiviteten på dina fält med en insektssensor från FaunaPhotonics. Foto: FaunaPhotonics

Vinnaren i tävlingen får ha en sensor från FaunaPhotonics uppsatt i ett fält under ett år. Tekniken i sensorn upptäcker och kategoriserar insekter i fältet, och registrerar insektsaktiviteten under hela dygnet. Både övergripande och för vissa enskilda insekter. Informationen, som presenteras i företagets app, kan exempelvis användas för att få en insikt om när den mest optimala tidpunkten är för behandling med växtskyddsmedel på fältet. Sensorn kan användas i alla typer grödor.

Insektssensorn är utvecklad av det danska företaget FaunaPhotonics, som grundades 2014. Genom att lantbrukare med hjälp av sensorn kan få en bättre och mer precis insikt i insektsaktiviteten på fälten i realtid, är företagets mål att främja en mer hållbar spannmålsproduktion. Läs mer om företaget på www.faunaphotonics.com

Priser kommer även delas ut till övriga finalister!

Tävlingen Böndernas Blommande idéer har sitt ursprung i Danmark. Läs mer om bakgrund och syfte med tävlingen här!

Jordbruksaktuellt

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste