Skonsam och effektiv – här är nya Pantera

Amazone presenterar nu en ny generation självgående växtskyddssprutor. Pantera 4504 är enligt tillverkaren byggd för hög precision och markskoning, samtidigt som den är mer effektiv än tidigare modeller.  

Amazones nya självgångare, Pantera 4504, har uppdaterats både när det gäller kapacitet, precision och användarvänlighet. Bland annat har sprutan fått en ny terminal som är integrerad i förarhyttens armstöd. Foto: Amazone 

Den tyska lantbruksmaskintillverkaren Amazone har ett brett produktprogram inom både jordbearbetning, sådd, gödning och växtskydd. Med sin nya självgående växtskyddsspruta Pantera 4504 erbjuder Amazone högre kapacitet, högre precision, mer markskoning samt förbättrad användarvänlighet.

Pulver och granulat

Pantera 4504 är därför utrustad med en ny version av Amazones SmartCenter, med en komplett operatörsstation under en lucka på växtskyddssprutans vänstra sida. Här finns också preparattanken på 60 liter, som både kan fyllas med växtskyddsmedel i pulver och granulatform.

Preparat och färskvatten spolas in i sprutans tank genom en dubbelkolvspump med en kapacitet på 520 liter per minut som är placerad på maskinens högra sida. Pumpen har dessutom en sugkapacitet på 700 liter per minut. Enligt Amazone ger den nya placeringen av pumpen en betydligt lägre ljudnivå i hytten då ljudet av spolprocessen inte når hytten på samma sätt som tidigare.

Långa arbetsdagar

Amazones SmartCenter finns i flera utföranden, från det enklare TwinTerminal 3.0 till TwinTerminal 7.0 med pekskärm. Enligt Amazone underlättar TwinTerminal-tekniken arbetet då användaren bara behöver välja den önskade funktionen och sedan sköter sprutan resten helt automatiskt. Preparattank och färskvattentank fylls automatiskt till önskad nivå, och genom en enkel knapptryckning kan också ett rengöringsprogram startas.

För att klara långa arbetsdagar på stora fält har Amazone utrustat den nya Pantera 4504 med en bränsletank på 290 liter och en AdBlue-tank på 20 liter. Sprutans nya terminal AmaDrive 7.0 har integrerats i ett ergonomiskt utformat armstöd för ökad förarkomfort. På en 7-tums färgskärm kan föraren nu ställa in och övervaka alla sprutans funktioner.

Stabil ramp

För ISOBUS-styrning erbjuder Amazone två varianter av terminaler med färgskärm och touchfunktion. Dels 8 tums-terminalen AmaTron 4 och dels den större AmaPad 2 på 12,1 tum.

För god stabilitet även vid ramper på upp till 40 meter är Pantera 4504 utrustad med stabiliseringssystemet ContourControl, med den aktiva krängningshämmaren SwingStop som ska stabilisera rampen i horisontell riktning. ContourControl erbjuder också möjligheten att vinkla rampen för att ge ett optimalt avstånd till grödan.

Tack vare den snabba hydrauliska stabiliseringsmekanismen kan Pantera 4504 också köras snabbare under arbete i fält, och tillsammans med den individuella munstycksstyrningen AmaSelect uppger ska hög precision säkerställas.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste