Komponentbrist utmanar traktortillverkare

Höga priser på spannmål och oljeväxter får traktorförsäljarnas orderböcker att växa. Men brist på elektroniska komponenter, stål och däck skapar problem att leverera de beställda traktorerna.

 

Global brist på komponenter utmanar traktortillverkarna att hinna med att leverera vad som efterfrågas.Foto: Agco/Challenger


Vi har under den senaste tiden allt oftare kunna läsa om att brist på komponenter eller råvarumaterial bromsar tillverknings- och verkstadsindustrin i Sverige. Bland annat fick Volvo tillfälligt stänga produktionen av lastbilar på grund av komponentbrist. Nu larmar även de stora traktortillverkaren att brist på delar kan begränsa produktionen av traktorer.

Ökad efterfrågan

Bland annat Agco med varumärken som Massey Ferguson, Fendt och Valtra flaggar för att de har svårt att möta den globala efterfrågan på traktorer. Goda priser på spannmål och oljeväxter har fått efterfrågan på traktorer att stiga. 

Och samtidigt som efterfrågan på traktorer är god så har tillverkarna problem att tillverka dem.

Brist på komponenter

Tidigare i år rapporterade John Deere om att brist på elektroniska komponenter kunde skapa utmaningar i produktionen.

Nu uppger också Agco till Reuters att elektroniska komponenter är en fråga som är högst upp på alla koncernens inköpsmöten. Men att även brist på stål med stigande priser och brist på däck påverkar produktionen. Bland annat skickas däck från Europa till Brasilien för att täcka upp brister i Agcos produktion där.

Det finns flera samverkande faktorer till komponentbristen. Covid-19-restriktioner som har begränsat produktionen, neddragningar inom stålindustrin som nu inte hinner öka tillräckligt snabbt igen samt en stark efterfrågan från Kina. 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste