Vill att det produceras fler danska slaktgrisar

Danish Crown har efter griskrisen i Tyskland fått nya medlemmar som vill leverera sina slaktgrisar istället för att exportera dem. För att ytterligare stimulera en ökad dansk slaktgrisproduktion lånar slakteriet också ut kapital till nyinvesteringar.

 

Danska slaktjätten Danish Crown vill uppmuntra danska grisproducenter att bygga fler slaktgrisstallar.Foto: Mostphotos

När grispriserna i Tyskland kraschade under förra året minskade intresset från danska grisproducenter att leverera sin grisar över gränsen till tyska slakterier. I kombination med osäkra utsikter till om det överhuvudtaget gick att få sina grisar slaktade sökte flera danska grisproducenter sig tillbaka till Danish Crown.

Danish Crown skriver i ett pressmeddelande att man för en månad sedan hade 70 lantbrukare med en samlad produktion på 700 000 slaktgrisar som stod i kö för att bli medlemmar i Danish Crown. Styrelsen har valt att i en första omgång släppa in nya medlemmar som har en gemensam produktion på mellan 250 000 - 350 000 grisar per år. Man konstaterar också att med stigande smågrispris i Tyskland var det också flera producenter som dragit tillbaka sitt intresse.

Lån till nyinvesteringar

Sedan 2019 har Danish Crown haft ett låneprogram på 200 miljoner danska kronor (272 miljoner svenska kronor) där medlemmar har kunnat låna 650 kronor per ny slaktgrisplats. 

Ursprungligen skull lånet betalas tillbaka med efterbetalning under två år. Enligt Danish Crown visade det sig dock vara lite för snabb återbetalningstakt. Nu har man istället skrivit om avtalet till att lånet betalas tillbaka via efterbetalningen över fem år istället.

Under det senaste året har Danish Crown ökat sin slaktkapacitet med 10 procent, och det är en volym som man gärna vill behålla.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste