Nationell kontroll av cesium i renkött läggs ner

Antalet renar med för höga cesiumhalter är i dag ytterst få och kontrollprogrammet som togs fram efter Tjernobylolyckan läggs nu ner. Det meddelar Livsmedelsverket.

Risken att konsumenter får i sig för mycket cesium från ren bedöms vara mycket låg, enligt Livsmedelsverket som beslutat att avveckla det nationella kontrollprogrammet. Foto: Mostphotos

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 behövde halten radioaktivt cesium i renkött kontrolleras för att säkerställa att de inte överstiger beslutade gränsvärden. Ett kontrollprogram infördes som innebar att renar från olika områden provtas och analyseras automatiskt. Syftet har också varit att utifrån resultaten kunna friklassa områden där cesiumhalterna är så låga att kontroll inte längre behövs.

När antalet inrapporterade renar med för höga gränsvärden de senaste åren varit få och fler områden kunnat friklassats har Livsmedelsverket beslutat att ett specifikt nationellt kontrollprogram för ren inte längre fyller något behov. Kontroll av köttet kommer däremot fortsätta men i slakteriernas regi.

– Kontrollen av ren kommer att fortsätta men risken med radioaktivt cesium ska i fortsättningen hanteras av företagen i deras egenkontroll, precis som övriga risker med livsmedel, säger Maria Florin, avdelningschef för säkra livsmedel, i ett pressmeddelande.

Avvecklingen beräknas ske i juni 2022. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste