”Mer kött på benen för att utveckla sig själv och sitt företag”

I mars tog 21 studenter examen från driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter. Vi har pratat med två av studenterna, Lisa Sjögren och Joel Rydén, som berättar vad de tyckte om utbildningen och vad de har för planer för framtiden. 

– Jag ville ha något mer efter gymnasiet men som inte var så många år, och då lät det här bra, säger 23-åriga Lisa Sjögren. Foto: Privat

Lisa Sjögren är 23 år och bor på Åland. Efter att ha gått gymnasiet på Jällaskolan utanför Uppsala blev driftledarutbildningen nästa steg.

Lisa är uppväxt på en mindre gård med specialodling. Efter gymnasiet flyttade hon tillbaka till Åland och jobbar nu på en mjölkgård, där hon även har jobbat under utbildningen.

– Det är det som är så bra med Vreta. Jag kunde jobba här, och så sa jag hej då och åkte till skolan över vintern. Sen kom jag tillbaka och hann med vårbruk och höstbruk. Så jag missade inget egentligen.

Kan utvecklas

Det bästa med driftledarutbildningen tycker Lisa är kontakterna, samt att hon har fått nya erfarenheter och idéer.

– Men också att lära sig lite mer konkret hur man kan utvecklas. Nu känns det som man har mer kött på benen för att utveckla sig själv och sitt företag vidare. Och att kunna använda de här verktygen som man fått nu i arbetslivet.

Favoritkursen var ledarskap eller ekonomi.

– Det är inte bara att leda sina arbetskamrater eller anställda, utan det handlar också om att kunna leda sig själv och hur man själv utvecklas. Sen ekonomin, man saknade lite från gymnasiet att kunna räkna kalkyler, nu när man vet hur man gör kan man leka lite själv med det.

Lisa Sjögren

Ålder: 23 år

Bor: På Åland

Jobbar: På mjölkgård

Favoritkurs: Ekonomi eller ledarskap

Starta eget

Planen för framtiden är att starta upp en egen verksamhet.

– Man behöver inte starta eget bara för att man pluggat till driftledare. Men det var min tanke när jag gick, så att man skulle ha det här ekonomiska och lite mer kött på benen om man ska göra något själv någon gång. Nu har jag en sambo som precis startat eget, så tanken är att vi ska göra något tillsammans i framtiden.

Är det något speciellt du tagit med dig från utbildningen?

– Det är att man aldrig är fullärd! Det kan vara bra att hoppa tillbaka till skolbänken ibland, och inse att just ja jag måste ju ta in mer info och kunskap hela tiden. Sen har jag ju alla mina kontakter kvar i klassen som jag kan ringa när om helst.

Här kan du läsa vad Lisas kursare Joel Rydén tyckte om utbildningen. 

Om driftledarutbildningen: 

Driftledarutbildningen på Vreta motsvarar 200 YH-poäng och pågår under två år, men är förlagd under vinterhalvåret vilket innebär att terminerna pågår från oktober till mars.

Första terminen läser du kurser inriktade på lantbruksdjur och växtodling, dels grundläggande kurser men också en valbar fördjupningskurs inom antingen växtodling eller lantbruksdjur. Andra terminen ligger fokus på ekonomi och driftsledning.

Efter avklarad utbildning är tanken att eleverna ska kunna jobba som exempelvis förmän på djurgårdar eller driftsledare inom växtodling. Alternativt starta eget inom någon av inriktningarna. 

Läs mer om driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter här. Missa inte att sista anmälningsdag i år är 15 maj!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste