”Lär sig mycket av att träffa likasinnade”

I mars tog 21 studenter examen från driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter. Vi har pratat med två av studenterna, Lisa Sjögren och Joel Rydén, som berättar vad de tyckte om utbildningen och vad de har för planer för framtiden. 

– Det är väldigt bra upplägg för oss som har lantbruk hemma, det hade de flesta i min klass. Det passade bra med säsongerna, säger nyutexaminerade driftledaren Joel Rydén. Foto: Mattias Lindahl

Med målet att i framtiden ta över familjegården valde Joel Rydén att söka in till driftledarutbildningen för att öka på sina kunskaper inom lantbruk.

– Jag hade inte gått någon lantbruksutbildning innan, men vi har lantbruk hemma så jag är intresserad av det och ville få lite mer kunskaper. Det var framförallt ekonomidelen och bokföringen som var jag mest intresserad av.

Joel läste transport på gymnasiet, och för att få rätt behörighet läste han in kurser på sommaren innan skolstart.

– De plockade ihop de kurser jag behövde. De strök lite när det kom till maskindelen eftersom jag gått transport, och så hade jag jobbat rätt mycket med lantbruket hemma. Men jag läste in lantbruksdjur, och lite växtodling.

Träffar likasinnade 

Joel tycker att det var sista terminen, med djupare kurser inom företagsledning och ekonomi, som gav mest. Favoritkursen var företagsledning.

– Man fick ett nytt synsätt på ekonomi över lag. Det bästa var att inom det området var man nästan grön, där hade man inte gjort något tidigare. Växtodling och det var också väldigt bra, men där hade man ändå lite kunskaper så det blev inte lika nytt.

Att träffa många likasinnade är något annat han tycker varit bra med utbildningen.

– Man lär sig mycket bara av det. Sen har det varit som det varit med corona, så vi har haft lite på distans. Men det är inte mycket att göra åt.

Joel Rydén

Ålder: 23 år

Arbetar på: Familjegården Rydberga gård

Favoritkurs: Företagsledning

Något Joel hade önskat ingått var utbildning inom skog.

– Vi hade inget om skog och det är synd, för det är ju väldigt vanligt i lantbruket att man har lite skog. Så lite grunder där hade varit kul.

Är det något speciellt som du tar med dig från utbildningen in i arbetslivet?

– Det man fått lära sig genom hela utbildningen är att planera. Det är mycket som ska planeras, och att alltid försöka vara steget före och ha koll. Det försöker jag ta med mig hela tiden när vi jobbar nu.

Har du något tips till framtida studenter?

– Det är väl att försöka ta för sig när man väl är där och prata med alla, och vara med på det som händer.

Generationsskifte i sikte

Joel jobbar i dag hemma på Rydberga gård, där familjen bedriver bland annat grisproduktion, mindre dikoproduktion och maskinstation. Men han berättar att han är sugen på att till nästa vår testa att jobba på en annan gård.

– Att jobba någon säsong för att se lite annat. Vi får se om det blir av eller inte. Men jag märkte när jag var i Australien och jobbade att det är väldigt lärorikt att komma ut och se något nytt.

I framtiden är målet att ta över och driva föräldragården vidare.

– Vi har börjat prata om det, och inom en femårsperiod ska det nog ha gjorts rätt mycket med generationsskiftet. Inom tio år så har vi tagit över gården, det är planen!

Läs mer om vad Joels kursare Lisa Sjögren tyckte om utbildningen här.

Om driftledarutbildningen:

Driftledarutbildningen på Vreta motsvarar 200 YH-poäng och pågår under två år, men är förlagd under vinterhalvåret vilket innebär att terminerna pågår från oktober till mars.

Första terminen läser du kurser inriktade på lantbruksdjur och växtodling, dels grundläggande kurser men också en valbar fördjupningskurs inom antingen växtodling eller lantbruksdjur. Andra terminen ligger fokus på ekonomi och driftsledning.

Efter avklarad utbildning är tanken att eleverna ska kunna jobba som exempelvis förmän på djurgårdar eller driftsledare inom växtodling. Alternativt starta eget inom någon av inriktningarna.

Läs mer om driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscenter här. Missa inte att sista anmälningsdag i år är 15 maj!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste