Kyla gör att äppelblomningen dröjer

För landets äppelodlare är april och maj oroliga månader, då denna tid är avgörande för hur stor årets äppelskörd blir.

På Kiviks Musteri tror man att årets äppelblomning kommer ske i mitten av maj, vilket är senare än förra året då april varit kall. Foto: Kiviks Musteri.

– Vi ser gärna en jämn och sval april månad så att knopparna utvecklats i långsam takt. Ju längre en knopp utvecklats mot blomma desto mindre kyla tål den. Vi vill inte ha en köldknäpp i maj, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri. Foto: Kiviks Musteri

I fjol blommade äppleträden redan i slutet på april, men en kall maj gjorde att många blommor

frös sönder. I år rapporterar SMHI om köldrekord i april, med temperaturer som inte uppnåtts på de senaste 40 åren. Därför tror man på Kiviks musteri att årets blomning kommer ske i mitten av maj.

– Men det beror på hur snabbt värmen utvecklar sig de kommande veckorna. Västra Skåne brukar ligga något före i blomning, men det ser vi inte i år, säger Jan.

Att vädret varierat kraftigt under vårmånaderna de senaste åren har enligt Jan gjort att klimatet förändras och att naturen inte hinner anpassa sig.

– Kraftiga fluktuationer i temperatur gör att djur- och växtliv kommer i otakt med varandra och det påverkar ekosystemet negativt. Pollinering är en av våra viktigaste ekosystemtjänster och pollinatörerna måste vara i fas med blomningen, säger Jan, och avslutar:

– Kanske måste vi vänja oss vid att detta varierande väderläge är det nya normala. Därför har Kiviks Musteri ett ständigt kunskapsutbyte med forskningen så att vi i framtiden kan ha en modern, hållbar äppelodling. Det gäller såväl nya äppelsorter som utvecklade odlingsmetoder och nyttodjur. På så sätt kan vi hjälpa till att säkra svenska äpplen även i framtiden.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste