Hoppingivande okunskap

Hur skönt det än är att ha svaret på de flesta frågor så kan det vara hoppingivande att ibland bli påmind om hur lite vi egentligen vet. Det är i det outforskade eller ännu inte optimalt utvecklade, som vi finner förbättringarna. Vi blir aldrig fullärda.

 

Med snart 30 år i jordbruket överraskas jag fortfarande över hur lite vi egentligen vet om till exempel det bästa sättet att odla raps. Det är mycket hoppfullt att ta del av försöksframsteg och i sociala medier följa de riktigt bitna odlarna och rådgivarna, som vågar gå emot etablerade sanningar.

I dag hajade jag till på Fredrik Tidströms (Växtab) bilder av höstraps från Hjo. En gröda i så underbar form att hjärtat slog några extra slag.  Men det mest fascinerande är inte att han avbildat väletablerad raps. En rådgivare som far runt så han hinner se allt, kommer såklart även att se det bästa.

Det anmärkningsvärda är att fältet är vääääldigt långt norr om landsvägen. Ja, ni vet ”Landsvägen” i södra Skåne, som sägs dela in Sverige i bördigt och obördigt. Dessutom är rapsen sådd direkt i vall ! Direktsådd med Väderstad Tempo, rätt ner i grässvålen.

Och resultatet är inte bra. Det är bäst.

Nu vet vi alla att en lyckträff inte bygger någon ny sanning, men jäklar vad kul det är att se alla gräsrotsinitiativ där man vågar utmana gamla sanningar. I de här ”guerilla-försöken” finner vi nya sanningar, praktik som passar olika gårdar och olika personer bäst.

Fram för mer noll-rutor och okonventionella guerilla-försök. De tar både fram glömd praktisk erfarenhet och lyfter nya okonventionella idéer till odlingspraktik och teknikutveckling. Dessutom gör de yrkeslivet roligare samt bygger sammanhållning och upptäckar­lust i branschen.

Samtidigt sätter ”guerilla-försöken” fingret på stagnationen i den officiella försöks­verksamheten. Den är alldeles för begränsad och ganska hårt fokuserad på att hitta de små framstegen i befintlig praktik, utifrån dagens etablerade metoder. Här skulle större finansiering och vidare visioner göra stor nytta.

Tack alla ni som vågar offra ett fält för galna idéer eller tar er tid att lägga ut många nollrutor, och delar med er av resultaten.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 12 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste