Axfood: Enligt förväntningarna

Axfoods resultat och försäljning under första kvartalet låg i linje med marknadens förväntningar. 

 

Axfood fortsätter att växa både omsättning och resultat. Bäst går det för Willys butiker men Hemköp med centrala lägen har det svårare.Foto: Axfood


Axfood redovisar ett rörelseresultat på 565 miljoner kronor (544) för det första kvartalet 2021. Genomsnittet av aktieanalytikers förväntningar låg på ett rörelseresultat på 552 miljoner kronor.

Axfoods försäljning uppgick till 13 203 miljoner kronor (13 067) under kvartalet. Analytikernas uppskattning av försäljningen låg på 13 255 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen blev 4,3 procent (4,2) för kvartalet.

– Axfood fick en stabil start på det nya året men butiksomsättningstillväxten om 2,4 procent var av förklarliga skäl betydligt lägre än tidigare kvartal, säger vd och koncernchef Klas Balkow, i en kommentar. Utöver en negativ kalendereffekt jämförs detta kvartal med ett första kvartal föregående år som var kraftigt påverkat av bunkringen. 

Willys stärker  sin position och växer snabbare än marknaden även under första kvartalet, men för Eurocash var situationen lika svår som tidigare i den avstannade gränshandeln. 

Franchise-butikerna inom Hemköp och Tempo fortsatte att utvecklas starkt, men utmaningarna för Hemköps stora egenägda butiker i centrala storstadslägen bestod.

Tillväxt inom e-handel

Axfoods e-handelsförsäljning mot konsument hade under kvartalet en tillväxt på 139 procent. 

Som ett led i Axfoods utveckling av verksamheten för framtida behov kommer man att flytta sitt frukt- och gröntlager från Helsingborg till ett nytt, större och mer effektivt lager i Landskrona med goda möjligheter för framtida expansion och automation.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste