Utredning om antibiotikamärkt kött

Miljöminister Per Bolund säger till Ekot att regeringen kommer att utreda om kött kan förses med en särskild antibiotikamärkning. Det som en del i en ny utredning om ansvarsfull och minskad användning av antibiotika i djurhållningen globalt.

– Det handlar om att utreda hur vi till exempel kan få en konsumtion av animaliska produkter som produceras med ansvarfull antibiotikaanvändning. Hur kan vi främja den typen av konsumtion, säger Per Bolund, till Ekot om den nya antibiotikautredningen. Foto: Emma Sonesson

I dag märks kött med ursprungsland, men regeringen vill nu utreda om det även är möjligt med en särskild märkning som visar om djuret har fått antibiotika.

– Hur kan vi få till en märkning som gör att de som producera med liten antibiotikaanvändning också får en fördel och når nya konsumenter som vill vara en del i lösningen av antibiotikaresistensen? Och också hur vi kan exportera mat som har låg antibiotikaanvändning. Där är Sverige en föregångare internationellt. Vi har väldigt mycket lägre antibiotikaanvändning i svensk matproduktion än vad man har i de flesta andra länder, säger miljöminister säger Per Bolund, till Ekot i Sveriges Radio.

Sverige i framkant

Arbetet med att minska antibiotikaresistens är ett globalt problem och olika länder har olika utmaningar. Sverige har som land länge arbetat internationellt för en minskad antibiotikaresistens. Men enligt regeringen finns det ett behov att se över och effektivisera arbetet. Därav den nya utredningen.

– Sverige har legat i framkant länge när det gäller arbetet mot antibiotikaresistens och nu behöver arbetet bli mer känt och få ökad genomslagskraft internationellt. Hur vi marknadsför svenska livsmedels mervärden kan indirekt främja en omställning till mer ansvarsfull antibiotikaanvändning i andra länder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

Förebygga pandemier

Per Bolund ser det också som ett sätt att göra en insats från Sveriges sida för att undvika en ny framtida pandemi.

– Den här gången var det ett virus, nästa gång skulle det kunna vara en bakterie. Och då är antibiotika det skydd vi har för att inte få svåra sjukdomsfall och död på grund av bakterieinfektioner. Där är antibiotikaresistensen ett stort och växande problem, inte minst på global nivå, säger han till Ekot.

Utredningen kommer att ledas av Ann Lindberg, generaldirektör vid Statens veterinärmedicinska anstalt, och kommer att vara klar i juni 2022. Utredningen är en del av januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera