”Det fysiska mötet är det vi brinner för”

Anna Larsen är taggad inför årets Borgeby Fältdagar. Även om de blir i betydligt mindre skala så tror hon att årets upplägg kommer bli uppskattat av besökarna.

I år ligger fokus på Borgeby på odling, med visningar av demoodlingarna och Gropen. Besökarna kommer att delas in i mindre grupper och en guidad rundtur av det som finns att se på plats. Foto: Madeleine Rapp

Under hela året har arrangörerna bakom Borgeby Fältdagar följt utvecklingen med corona och restriktionerna därikring noga och länge var det oklart om det skulle bli någon mässa på plats i Borgeby överhuvudtaget. Men med beslutet väl fattat känner sig i alla fall Anna Larsen, ansvarig för PR och information, sig lättad.

– Det blir lite annorlunda. På en vanlig mässa kommer man ju och går som man vill. Men detta kommer bli lite mer som en fältdagskonferens, säger Anna Larsen ansvarig för PR och information på Borgeby Fältdagar. Foto: Kerstin Gauffin

– Nu när man vet att det verkligen blir av känns det skönt. Det har varit lite som en bergochdalbana och nu när vi tagit beslutet blev det helt plötsligt lite bråttom att fixa mässa, säger hon och skrattar.

Fysisk mässa och digitalt seminarium

Som Jordbruksaktuellt redan skrivit om kommer mässan i år att bestå av tre mässdagar, mellan den 29 juni – den 1 juli, där besökarna får förboka sina platser. Utöver detta kommer det även finnas ett program med seminarier, som kommer gå att följa online. Anna lovar ett fullspäckat och väldigt varierat seminarieprogram, som även kommer gå att se i efterhand. Det kommer även hållas maskinvisningar, men som helt separata teknikdemonstrationer. Programmet och tiderna för seminarierna och maskinvisningarna kommer att synas på borgebyfaltdagar.se inom kort och det är även där på hemsidan man kommer kunna boka sin biljett till den fysiska mässan. Biljetterna släpptes den 1 juni och går nu att boka via Borgeby Fältdagars hemsida

– Vi jobbar nu med det logistiska som återstår och med att få till marknadsföringen och informationen om upplägget på årets Borgeby. Det gäller att få med sig folk och att de förstår vad de kan förvänta sig och vad de kommer kunna se på plats.

En dagskonferens i fältet

På själva mässan kommer de som har köpt biljett sedan att delas in i mindre grupper för en guidad rundvandring mellan de olika demoodlingarna och gropen. På plats kommer det även att finnas mat som ingår i biljetten och besökarna kommer att få äta i omgångar för att det ska vara corona-anpassat. I slutet av dagen kommer besökarna ha möjlighet att gå tillbaka till olika stationer för att ställa frågor eller få veta mer om sånt de tyckte var extra intressant.

Även om årets upplaga av mässan inte blir som vanligt, så tror Anna Larsen att upplägget man valt ändå kommer bli lyckat. Foto: Isabella Odmark

– Det blir lite annorlunda. På en vanlig mässa kommer man ju och går som man vill. Men detta kommer bli lite mer som en fältdagskonferens.

Enligt Anna känner sig företagen som har demoodlingar på plats sig väldigt taggade på att få visa vad de har arbetat med. Och det är just eftersom läget varit så osäkert som man valt att helt fokusera på odling och det företag som redan har odlingar etablerade. Men Anna tror att årets upplägg kan ha sina fördelar.

– Fördelen med att vara få är att besökarna och utställarna kommer kunna fokusera mer på en sak i taget, jag tror det kan ge ett större värde. Vi kommer säkert att lära oss en hel del från årets upplägg som vi kan ta med oss till kommande år, exempelvis i hur vi gör guidade turer ännu vassare eller hur vi rent allmänt flyttar runt folk på mässan, säger Anna.

Stor och viktig mötesplats

Under året har man även upplevt vilket värde mässan har för många. Och även om Anna ser fram emot årets upplägg så ser hon ännu mer fram emot vad de kan göra framöver.

– Det känner vi allihop och något vi har lärt oss under året är att även om man kan mötas digitalt, så är det den fysiska mötesplatsen som folk saknar. Och det fysiska mötet är det vi brinner för och vill göra. Besökarna vill komma och träffa andra och många utställare har behövt oss tidigare som en kanal för att nå ut och få till kundkontakten. Det är också något vi tar med oss framåt att vi ska jobba mer för att skapa ytor på Borgeby där folk också bara kan mötas, säger Anna som är lättad över att det ändå blir en liten mässa i år. Hon menar att ovissheten har varit en utmaning.

Seminarietältet "Live on Tape" från fältet

Under årets Borgeby fältdagar ska alla seminarier visas digitalt via Borgebys hemsida. Exakta tider för de olika seminarierna kommer komma upp på Borgebys hemsida närmare inpå mässan, men delarna i programmet går att läsa om nedan:

Klara, färdiga gå! – HIR Skåne

Artificiell intelligens i odlingen. Klara AI ligger i hårdträning just nu - men vad kan hon vara behjälplig med framöver? 

Så maximerar du värdet på din skörd – Länsförsäkringar Skåne

Från sådd till skörd - hur använder du insatsresurser effektivt, skapar ekonomiskt resultat med dina förutsättningar och får skörden att leva upp till inköparens krav? 

Gillar du hög risk – gör ingenting! – Handelsbanken

Lantbrukaren har den gynnsamma sitsen att med rätt verktyg delvis kunna styra både intäkts- och kostnadsnivån. Tar du den möjligheten eller får det bli som det blir?
Välkommen till ett samtal om dina möjligheter att säkra dina priser! 

Det digitala racet - är du en 1:a eller 0:a? – RISE

Det pågår ett digitalt race i vår bransch, och det gäller att hänga med för att inte hamna efter. Ytterst handlar det om ökad konkurrenskraft. Kan vi alla bli vinnare? 

Lantbrukets ekonomi – hur mår lantbruksföretagaren 2021? – Landshypotek Bank

Hur är det ekonomiska läget inom lantbruket? Var står vi ett halvår in i 2021 och hur mår den svenska lantbrukaren? Vi har bjudit in några lantbrukare att tillsammans med oss på Landshypotek Bank diskutera investeringsviljan, lönsamhet och tankar kring framtiden. Häng med!

SenseHub – få mer tid över till annat – Växa Sverige

SenseHub är ett övervakningssystemet som mäter kornas idissling och aktivitet. Du får övervakning dygnet runt som möjliggör kortare kalvningsintervall, hälsokontroll och ökad lönsamhet. Tack vare att SenseHub ansluts till internet, hanterar du enkelt både stora djurgrupper och enskilda djur - var du än befinner dig.  Emelie Oskarsson och Benny Gustavsson från Växa Sverige berättar om SenseHub och vi gör ett digitalt studiebesök hos Nynäs Säter och Flattinge, som använt SenseHub de senaste åren. Växa Sverige

Hitta personalen! Smarta tips från Mer mat – Fler Jobb

Hur hittar jag personal? Vilken hjälp finns att få? Vilka lösningar finns för företag i vår bransch? Lyssna till ett spännande seminarium där du får flera aktuella exempel på hur andra har lyckats med sin kompetensförsörjning. Pandemin har utmanat oss att tänka nytt och de digitala lösningar som tagits fram har ökat möjligheterna till bättre rekryteringar. Vi berättar också om aktuella utbildningssatsningar inom området. (Mer Mat - Fler Jobb, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och LRF/Li)

Källa: Borgeby Fältdagar

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste