Gropen blir ett långsiktigt projekt

I år har Gropen flyttats till en ny plats på fältet och förberetts för ett långsiktigt projekt som ska gå att följa under sju år.

Så här såg det ut när Gropen grävdes inför Borgeby Fältdagar 2014. Foto: Katarina Johansson

Emma Hjelm, arbetar på rådgivningsenheten växtnäring och miljö på Jordbruksverket och representerar även Greppa Näringen under årets mässa, där hon är med och håller i Gropen.

Emma Hjelm, på rådgivningsenheten växtnäring och miljö på Jordbruksverket och representant för Greppa Näringen ser fram emot att visa upp arbetet med Gropen. Hon tror att det sjuåriga projektet som planeras för, kommer bli väldigt spännande att följa. Foto: Greppa Näringen

– Vi kommer att bygga upp tre olika typgårdar som man kommer kunna följa under åren. Den ena är djurgården, där vi kommer börja gräva i år. Sen har vi en gård som inte kommer få lika mycket insatser och där man kanske fokuserar mer på kvävet än fosfor och kalium. På den gården tänker man mer kortsiktigt ekonomiskt, som vid exempelvis ett arrende, och sen kommer det finnas en högintensiv växtodlingsgård, säger Emma som berättar lite om vad Gropen kommer att innehålla.

Växtnäringsstrategier

I år kommer vi titta närmre på växtnäringsstrategier i vår- och höstsäd och ta en närmre titt på höstrapsen. Vid gropen kommer man även att arbeta med olika remsor med samzoner, som också kommer ingå i växtföljden där man kommer ha möjlighet att fokusera på olika delar under kommande åren.

– Vi kommer även ha en extra ruta med en mellangröda som ska representera en mellangrödeblandning efter sådd. Det finns ett stort intresse för mellangrödor och vi har även en insådd i höstvete som man kommer kunna kika på. Vi kommer även ta upp lite kring vallrutorna och visa på rotutveckling och kolinlagring, som mellangrödorna handlar om till stor del.

Intressant att följa

Emma tror att det på sikt kommer bli intressant med det lite mer långsiktiga perspektivet

– Det blir intressant att följa de olika gårdarna och att se var det blir dags att sätta ner skopan olika år, säger Emma. Hon ser fram emot att få visa upp arbetet för besökarna.

– Alla vi som samarbetar om arbetet med Gropen ser fram emot det här! Det ska också bli jätteroligt att träffa riktiga personer i en riktig grop, säger hon och skrattar.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste