Vill inspirera andra med framgångsrikt backsystem

Sedan systemet startades upp av Svenska Retursystem (SRS) för drygt 20 år sedan har deras återanvändningsbara backar skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger. 

 

Backarna har en livslängd på 15 år och används i snitt 150 gånger. En användning innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggning för tvätt. Trasiga backar lagas eller mals ner för att bli till nya backar. Foto: Svenska Retursystem


I dag distribueras hälften av Sveriges färskvaror med hjälp av returbackarna som nu har ersatt över två miljarder engångsemballage – en viktig milstolpe enligt SRS.

– Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem, i ett pressmeddelande. 

Förhoppningen hos SRS är att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att arbeta mer effektivt och minska sin resursanvändning. 
 

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem, hoppas att deras backar ska inspirera andra branscher i Sverige att införa liknande system. Foto: Svenska Retursystem


– Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi, säger Anna.

Varje returlåda som används sparar enligt Svenska Retursystem in motsvarade 219 gram koldioxidekvivalenter, alltså gaser som har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och uppvärmning. Bara under 2020 sparade systemet in koldioxidekvivalenter motsvarande 26 000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera