Blöt vår – det här ska du vara uppmärksam på

Maj månad var kall och blöt, och avslutades med stora regnmängder på flera håll i landet. Södermanland var ett område som drabbades hårt, och Richard Eriksson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Strängnäs, berättar om hur en blöt vår kan påverka grödorna.

Stor mängd nederbörd i slutet på maj ledde till att stora mängder vatten samlades på åkrar på flera håll i landet. Foto: Mostphotos

När Jordbruksaktuellt pratar med Richard, i slutet på vecka 21, har regnet precis upphört efter mer än ett dygn med nederbörd, något som bland annat orsakat översvämningar på åkrar runt om i länet.

– Det har kommit mellan 50–60 millimeter regn. Några har fått lite mindre, men från 35 millimeter och upp till 60 har det nog kommit. Det var rätt så blött redan innan så det var därför det blev sådana konsekvenser, och det är översvämningar där det inte brukar vara det. Vi får hoppas det sjunker undan fort, så att det inte blir stående länge för då är det mycket som kommer ta skada.

Richard vittnar om en utdragen vårsådd i området till följd av vädret, och berättar att många av hans kunder precis hunnit så innan regnet kom.

– Vi får se hur det klarar sig, så att sådden inte var bortkastad. Men förhoppningsvis ska det klara sig.

Enligt Richard Eriksson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Strängnäs, kan den blöta våren öka risken för problem med svampsjukdomar och menar att det är viktigt att vara extra uppmärksam på. Foto: Privat

Risk för näringsförluster

När stora mängder vatten samlas finns enligt Richard risk för att jorden rinner bort i kuperade områden, och att grödor som kommit upp drunknar om inte vattnet sjunker undan snabbt. När det blir vattenmättat finns även risk för näringsförluster.

– Kväve tänker jag främst på, både i höst- och vårsäd. När jorden är väldigt vattenmättad så är det risk för urlakning i lättare jordar. I lite tyngre jordar kanske det främst är denitrifikation, alltså att nitratkvävet försvinner upp i luften. Men det är för tidigt att säga, så vi får se vad som händer framöver. 

En försenad vårsådd kan leda till att det blir tajt om tiden vid höstsådden.

– Har man tänkt att så en höstgröda efter en vårgröda som man har sått nu, i slutet på maj, så kommer det bli lite tajtare. Det är inte omöjligt än men det kan bli rätt omgående med jordbearbetning och sådd i höst. Men skulle det bli jättetorrt i sommar kanske det blir tidig skörd ändå, men det är inte bra det heller.

Har man ännu osådda arealer, och det tar tid och torka upp, så menar Richard att man ska överväga att vänta med att så till hösten.

– Om man blir stressad och ger sig ut och sår fast det inte är tjänligt, då är det risk att man förstör mer än man får igen. Packningsskador kan ligga i många år och förstör jordarna. Då skulle jag nog tycka att det var bättre att träda och få en bra höstsådd i stället.

Tjocka bestånd

Medan vårsådden har det kämpigt med det blöta vädret, har förra årets höstsådd trivts bra enligt Richard.

– Det är väldigt fina bestånd på gång, så de har verkligen trivts i det här vädret med mycket nederbörd och kall vår. De bestockade sig fint, och det är väldigt tjocka bestånd. Det har körts en hel del tillväxtreglering i år, för att undvika liggsäd. Rapsen ser också jättefin ut.

Även vallarna ser tjocka och fina ut, och torkar det bara upp så tror Richard att förstaskörden snart drar igång.

– Här drar det normalt igång i slutet på maj eller början på juni. Jag tror inte det blir så sent att vi tappar några näringsvärden på det nu, utan torkar det bara upp så kan det bli bra.

Risk för svampangrepp

Enligt Richard kan det i år vara bra att hålla ett extra öga på höstsäden, eftersom när det kommer värme på täta och fuktiga bestånd så ökar risken för svampsjuksommar.

– Vi har sett en hel del av vetets bladfläcksjuka som börjar komma nu. Det kan gå rätt fort. Likaså svartpricksjuka, det kan börja klättra sig uppåt när det varit blött länge, säger han och avslutar:

– Det är tidigt att säga än och man ska inte rekommendera svampkörningar i onödan, men det känns som det är något som kommer bli lönsamt i år. De täta bestånden gör att fukten stannar kvar längre i bestånden och då trivs svampen och risken ökar.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera