Gymnasieelever gräver ner tvättlappar

Naturbruksgymnasier över hela Sverige gräver ner tvättlappar i ett försök att vinna SM i nedbrytning. Tävlingen arrangeras av SLU RådNu och LRF.

Eleverina som deltar i SM i nedbrytning uppmanas "tänka extremt" när de väljer ut platsen att gräva ner sina tvättlappar på. Foto

Ursprungsidén bakom SM i nedbrytning kommer från USA, där utmaningen ”Soil your undies” handlar om att gräva ner kalsonger med syfte att de sedan ska brytas ner. 2020 när SLU  RådNu och LRF arrangerade SM i nedbrytning för första gången, var det öppet för alla att delta och då grävdes omkring 600 tvättlappar ner i samma syfte. Ju mindre det finns kvar av tvättlapparna efter några månader i jorden, desto bättre är jordhälsan enligt arrangörerna.

– Eleverna på naturbruksgymnasierna är morgondagens lantbrukare som ska odla livsmedel till oss i framtiden. Med ett helt odlarliv framför sig kommer de försörja oss till och bortom 2050. Hur de sköter marken och lagrar in kol med mera för avgörande betydelse på flera sätt, tillägger Markus Hoffman på LRF.– Syftet med SM i nedbrytning är att öka intresset och kunskapen kring hur viktig jordhälsan är, och vad vi kan göra för att bevara och förbättra den. Genom tävlingen får Sveriges naturbrukselever på ett konkret och lustfyllt sätt en väldigt tydlig bild av detta, säger Jenny Höckert, forskare på SLU RådNu i Skara och en av initiativtagarna till SM i nedbrytning, i ett pressmeddelande.

De tävlande lagen i SM i nedbrytning kommer under vecka 23 att gräva ner två tvättlappar i bomullstyg tio centimeter ner i marken. Eleverna som tävlar uppmanas att ”tänka extremt” för att de senare ska kunna dra slutsatser av hur olika resultaten blir om man gräver ner lapparna i exempelvis skogsmark, i en sandås eller en åker. Inför tävlingen kommer de kunna få inspiration från Jordbruksverkets app, Hur mår min jord? och filmer från projektet Goodla.

Deltagande naturbruksgymnasier,
från norr till söder

Liljaskolan i Vännäs

Jämtlands gymnasium Torsta i Ås

Ösby naturbruksgymnasium i Sala

Sötåsens naturbruksgymnasium i Töreboda

Nuntorpsgymnasiet i Brålanda

Dinglegymnasiet i Dingle

Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara

Vretaskolan i Linköping

Stora Segerstads naturbrukscentrum i Reftele

Gamlebygymnasiet i Västervik

Segragymnasiet i Östra Ljungby

Svalöfs gymnasium i Svalöv

Källa: SLU RådNu och LRF

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste