Jordgubbssäsongen är i gång

Lagom till nationaldagen har jordgubbssäsongen dragit i gång för fullt på flera håll i landet. ”Det ser väldigt bra ut i landen”, säger Fredrik Hörenius, som tillsammans med sin fru Lina driver Ulvagubben utanför Uppsala.

En kall vår har lett till att skörden på friland är senare än normalt. Foto: Isabella Odmark

Hos Ulvagubben är man i full gång med plockning och försäljning.

– En stor del av våra bär odlar vi i tunnlar, det ger tveklöst den bästa kvalitén på bären samt att vi kan förlänga säsongen. Den här våren har vi jobbat hårt med att täcka bären med fiberduk på kvällarna för att skydda bären de kalla nätterna som har varit. Och nu när det är varmt och soligt behöver vi lufta tunnlarna så att det är en lagom temperatur där inne för bären, säger Fredrik Hörenius, i ett pressmeddelande.

Han säger att tunnelodlingen innebär merarbete, men att det också har fördelar för kvaliteten.

– Bären får en bättre grundkvalité än de som odlas direkt på friland. I och med att det aldrig regnar direkt på bären drabbas de inte på samma sätt av gråmögel och andra skador de kan få direkt av regnet. Vi plockar också bären när de är ordentligt mogna, säger Fredrik.

Enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt har vårens kalla vädret dock inneburit att skörden på friland är mellan 10–14 dagar senare än normalt.

– I Skåne börjar man plocka på friland denna vecka och i och med den varma period vi kommit in i nu kommer det snart rejäla mängder svenska jordgubbar, redan till Nationaldagen men framför allt till veckan som kommer, säger Magnus.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera