Fiskodling prisas för hållbar vattenanvändning

Framtidens hållbara fisk­odling på matavfall kan ha sin början i en tom lokal i Södermanland. Idén prisas med 100 000 kronor i en tävling sponsrad av bland annat Microsoft. 

 

Mattias Djurstedt arbetar för att få igång pilotprojektet vid Fräkentorp Säteri i Södermanland. Foto: Mattias Djurstedt


När Jordbruksaktuellt pratade med Mattias Djurstedt för ett år sedan var han i Indonesien för att lära sig att odla fisksorten tilapa i ett slutet och hållbart system. Nu står han redo för att dra igång odlingen här i Sverige. Till sin hjälp har han kollegorna Anders Kiessling, professor på Akvakultur på SLU, med bred erfarenhet av fodertillverkning och välfärd hos odlad fisk och Sergio Zimmermann, utsedd till en av världens bästa konsulter på just fiskarten nile tilapa. Han fungerar som gruppens praktiska expert.

– Vi tre kom i kontakt genom mitt examensarbete nere i Indonesien och vi beslutade att tillsammans starta företaget Nära&Naturligt för att satsa på den här typen av fiskodling och försöka ta det till en kommersiell nivå, säger Mattias.

I en tom lokal belägen vid Fräkentorp Säteri i Södermaland är det meningen att företagets fiskodling här i Sverige ska ta sin början. Det blir den första pilot­odlingen inomhus. Tanken bakom systemet som Mattias och de andra jobbar med är att man i slutändan bara ska behöva tillsätta näringsrika restprodukter, exempelvis överblivna restprodukter som var tänkt att använda till matproduktion, för att kunna producera mikro­alger och bakterier som sedan äts av fisken. 

– Det är själva fodret i fiskodlingen som är dyrt. Foderkostnaden står för 70 procent av vad det kostar att föda upp en fisk. Så om man ska kunna konkurrera med annan fiskodling och fiske direkt från havet och göra detta till ett hållbart sätt att ta fram matfisk så är foderkostnaderna viktiga att se över. Genom vårt sätt att ta fram fodret själva i ett slutet system kan vi drastiskt minska foderkostnaderna.
 

Genom att odla fisken tilapa i ett eget ekosystem som man skapar själva, vill Mattias Djurstedt och kollegorna på företaget Nära&Naturligt erbjuda ett alternativ till viltfångad fisk. Foto: Mattias Djurstedt

Fick innovationspris

I början av maj fick företaget ett pris i tävlingen Water Challenge för hållbara och innovativa vattenlösningar. Tävlingen är ett samarbete mellan Microsoft’s Datacenter Community Development Team, WIN Water, Venture Cup och Innovation Skåne. Priset bestod av 100 000 kronor, vilket enligt Mattias är ett välkommet tillskott nu när pilotprojektet ska genomföras. 

– Det känns jättekul! Det innovativa i systemet som Nära&Naturligt arbetar med att ta fram är att samma mikroorganismer som används till foder även ska hjälpa till att rena hela systemet, säger Mattias.

Framtida plan

I framtiden hoppas Mattias att konceptet ska ha utvecklats till en franchise där vem som helst kan odla fisk på land, exempelvis i en tom ladugårdsbyggnad med hjälp av en biokolspanna eller med hjälp av spillvärmen från en industriverksamhet. Tanken är att fisken sedan köps upp av Nära&Naturligt, som även står för kunskapen bakom tekniken. En förhoppning är att företaget ska få igång ett samarbete med insekts­odlare för att få fram ytterligare en hållbar foderkälla och att använda sig av grönsaksodling i containrar för att även återanvända den koldioxid som systemet genererar. 

Efter att pilotstudien är klar är planen att starta en kommersiell odling i Örebro för att på så sätt bevisa att odlingsmetoden är lönsam för att fler ska vilja satsa på den. 

– Jag har redan mött väldigt många som är intresserade av vår idé och många viktiga kontakter, bland annat genom Water Challenge. Det är kul att få mycket positiv feedback på det man gör och att få höra att det ligger rätt i tiden, säger Mattias som verkligen brinner för projektet och sin affärsidé.

– Det kommer inte gå att försörja hela världen på vildfångad fisk, särskilt inte om den ska vara miljövänlig. Det är en stor fråga som måste belysas och tas på allvar. Då är det bra att vi kan ta fram vår odlingsmetod som ett bra alternativ. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vikten av att fira det lilla

Krönika: Årets odlingssäsong är inte över än, och det finns en risk att det blir en lång och utdragen höst innan höstbruket kan anses vara klart. Det har varit ett utmanande år likt 2018, men vädret detta år kom i fel ordning i många delar av vårt avlånga land. Att dagarna varit svårplanerade är vi nog många som kan hålla med om. Att vi jobbar i en bransch där vi måste anpassa oss efter moder jord har varit extra tydligt det här året och kan av den anledningen leda en konstant känsla av motvind när man ständigt får kämpa. För att orka jobba vidare och få ihop detta år behöver vi få in glädjen i vår vardag. Genom att försöka lirka fram de små ljusglimtarna och försöka lyfta dem, kan vi få hjälp att orka kämpa i mål.

 

Kommentera