Bedrövligt debattklimat utmanar ditt mod

Jag kommer ihåg en tid då vi lyssnade på ­varandra, diskuterade och kunde vara oeniga. Ja, oeniga kan vi vara i dag också, men skriver du i dag, i sociala medier, en insändare eller en debattartikel, något som inte gillas så är risken stor att du strax blir förolämpad, karaktärsmördad eller att någon vill deplattformera eller hota dig.

När jag växte upp och i än högre grad när mina föräldrar växte upp, kanske folk var onödigt ­försiktiga i sin kommunikation. Vi var uppfostrade att respektera vår nästa och gick ofta undan om någon uttryckte åsikter vi inte alls delade.

Känslan av anonymitet i digital kommunikation lockar onekligen fram det sämsta hos många. Det skrivs mycket av många, som aldrig hade sagts ansikte mot ansikte. Det mesta som skrivs är menat som ”bara ord”, men varför ska måltavlan för påhoppen behöva gissa vilken förolämpning eller vilket hot som är allvarligt menat och vilket som bara var tomma ord?

Ofta finner jag det märkligt hur kraftfullt folk uttrycker sig och med vilken emfas rena faktafel uttrycks på internet. Såvida du inte har skapat ­falska trollkonton så är du inte särskilt anonym på internet.

Det är många som bidrar till det försämrade debattklimatet. Även en del partiledare och folkvalda ministrar slirar återkommande på ­sanningen, ful-tolkar motståndares ord och uttrycker sig opassande. Det är bedrövligt att se.

Journalistkåren bör också rannsaka sig själv. Även en del i lantbrukspress har lätt för att ­förstora problem och mer bidra till söndring än till ­lösning. Men oavsett bakgrund, utbildning eller yrke så har var och en ett personligt ansvar för att vårda debattklimatet, att hålla sig till sanningen och ­respektera även den som tycker annorlunda.

Min bild är att allt fler låter sig tystas. Gör inte det. Vi måste våga och ta oss tid att delta i debatten. Att vara tyst är att ge någon annan fritt utrymme.

Var inte tyst. Låt dig heller inte dras med ner till den låga debattnivå du ofta möter. Respektera din motparts okunskap om vår bransch och jobba för att påverka den i en positiv riktning.

Det bästa vapnet i onyanserad debatt är ofta att kasta in lite fakta i debatten, utan värderingar. Du behöver inte ta till låga ful-knep för att vinna en diskussion. Du behöver heller inte ha det sista ordet. När den som blottat sin okunskap och ­förlorat en diskussion, inte heller har vett att dra sig ur diskussionen, så har du redan vunnit.

För att ta debatten i dag krävs mod. Det kräver mer mod och tålamod än förr. Men det är viktigt, sannolikt viktigare än förr.

Titta inte bort, låt dig inte tystas. Var den ­positiva kraften i debatten.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste