Kompakt såmaskin till ATV

Det danska start-up företaget Faunamaster har utvecklat en såmaskin till ATV och mindre traktorer. Såmaskinen passar enligt utvecklarna för mindre åkrar och viltåkrar och även direktsådd är möjlig.

Såmaskinen Faunmaster är ny på marknaden och just nu jobbar företaget bakom maskinen med att utveckla återförsäljarnätverket, som i dagsläget består av en handfull återförsäljare i Danmark och en i Tyskland. Foto: Faunamaster

Utbudet av tillbehör till arbetsmaskiner så som ATV och kompakttraktorer är i dag mycket omfattande, men icke desto mindre har danska Faunamaster lyckats fylla en lucka med sin nya sjuradiga såmaskin som introduceras på marknaden i år.

Faunmaster kan kopplas på en ATV med en dragstång eller på en trepunktslyft på en mindre traktor. Den kompakta storleken med en längd på strax under 2,2 meter, en bredd på 145 centimeter och en höjd på 106 centimeter gör såmaskinen enligt tillverkaren smidig och lättmanövrerad.

I såmaskinen ryms 45 liter utsäde och 40 liter gödning. Foto: Faunamaster

Faunamaster-såmaskinen har byggts för att vara multifunktionell och ska kunna hantera olika fröstorlekar och sorter, från gräsfrö till majs och bönor. Sådjupet är variabelt mellan 0–8 centimeter och även direktsådd är möjligt, då ett sådjup på maximalt en centimeter rekommenderas.

Maskinen kan köras med maximalt sju såbillar med ett radavstånd på 15 centimeter. Vid sådd i tre eller två rader blir radavstånden istället 35 respektive 52 centimeter. Rekommenderad körhastighet vid sådd är 5–8 kilometer i timmen.

Genom ett elektriskt ställdon kan såmaskinen styras direkt från dragfordonet. I uppfällt transportläge är markfrigången 20 centimeter. Såmaskinens vikt är 260 kilo.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste