Axfood köper in sig i Bergendahls

Axfood med butiks­kedjor som Hemköp och Willys köper Bergendahls Partihandel. Samt köper in sig i butikskedjan City Gross. Totalt är affären värd 2,5 miljarder kronor.

Axfood köper Bergendahls grossistverksamhet och en tredjedel av City Gross.    Foto: Axfood

Axfood-koncernen har genom Dagab Inköp och Logistik AB ingått avtal med Bergendahl & Son AB om att köpa 100 procent av Bergendahl partihandel. Köpet av grossistverksamheten skapar enligt parterna skalfördelar, kostnadssynergier och ökar konkurrenskraften, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Köper del av City Gross

Axfood köper också en minoritetsandel motsvarande 9,9 procent av aktierna i City Gross Sverige AB. Axfood uppger att det är en del i ett strategiskt partnerskap för att stärka City Gross-kedjans position på marknaden.

I överenskommelsen ingår ett optionsavtal där Axfood stegvis under en femårsperiod förvärvar ytterligare aktier upp till ett sammanlagt ägande om 30 procent i City Gross.

Vid fullt köpoptionsutnyttjande får Axfood betala 2,5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder kronor avser Bergendahls Partihandel.

För att finansiera större delen av köpet gör Axfood en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor.

Dagab tar över

Bergendahls Partihandel, som köps av Dagab, har cirka 800 medarbetare som bedriver partihandel främst gentemot City Gross men även till cirka 170 fria handlare och e-handelsaktörer.

– Partihandelskunderna kommer fortsatt bli väl omhändertagna tack vare att Axfood ligger i framkant när det gäller framtidens logistik, säger Lars Ljungälv, Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd, i ett pressmeddelande.

City Gross har en marknadsandel om cirka fyra procent. Kedjan har cirka 2 800 medarbetare och ett butiksnät med 42 butiker. För de senaste tolv månaderna, fram till och med mars 2021, hade City Gross en omsättning om cirka 9,8 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat om cirka 170 miljoner kronor.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste