Kaffeföretaget spår en fikaboom efter pandemin

Det kommer både fikas och bryggas en del kaffe i våra kök framöver. Längtan efter umgänge och fikastunder ihop är stor bland svenska folket. Det visar en undersökning från Nespresso och Kantar Sifo.

Många svenskar längtar efter en kopp kaffe med en vän, eller familjemedlem. Foto: Thinkstock

I en färsk undersökning svarar mer än varannan svensk, 56 procent, att de kommer prioritera socialt umgänge i högre grad efter pandemin än vad de gjorde innan, och kaffe kommer vara en central del av umgänget. Fyra av tio, 41 procent, svarar nämligen att de längtar efter en fika med en vän och var fjärde tillsammans med en familjemedlem, 23 procent. I undersökningen svarar flest, 49 procent, att de helt enkelt saknat att umgås med nära och kära, hemma hos varandra.

Efterlängtade vänner

I undersökningen tog kaffeföretaget och Kantar Sifo även fram siffror på vem svenskarna helst vill dricka en kopp kaffe med framöver. Och det visar att det främst är kompisar och vänner som är efterlängtade. Fyra av tio, 41 procent, skulle nämligen helst av allt vilja sitta och fika med en vän. Var fjärde, 23 procent vill fika med en familjemedlem och en av sju, 15 procent längtar efter en fika med en partner. Var femte svensk tror att de kommer fika oftare med andra efter pandemin jämfört med innan.

Intressanta trender

Författaren och psykologen Björn Hedensjö, som Nespresso samarbetat med i undersökningen, säger att våra känslor för fikastunder i samband med pandemin pekar på intressanta trender.

– Det är intressant att så många prioriterar upp socialt umgänge. Det kommer definitivt återspeglas i en social explosion i kort perspektiv, frågan är om det håller i sig och vi kommer att få ett nytt "glada 20-talet" precis som efter spanska sjukan för 100 år sedan, säger han.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste