Ansök om branschutvecklingspengen 2021

Varje år sätter Sveriges köttbönder av 3 miljoner kronor i form av Branschutvecklingspengen i syfte att utveckla näringarna inom gris, nöt och lamm.

Projekten ska vara innovativa och nytänkande. Foto: Emma Sonesson

Utlysningen är tänkt att möta varje djurslags behov och samtidigt bidra till lönsamhet i värdekedjan. Det skriver Svenska köttföretagen i ett pressmeddelande.

Det finns totalt 3 000 000 kronor att söka om och anslaget fördelar sig mellan djurslagen. Fördelningen görs efter inbetalda medel, vilket gör att projekt inom gris får ta del av cirka 65 procent, nöt cirka 30 procent och lamm cirka 5 procent av totalsumman.

Ansökningarna tas emot av Svenska köttföretagen och beslutsgruppen består av representanter från Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött. 
 

Läs mer om hur du anmäler dig här

Kriterier för utlysningarna

Kriterierna är satta utifrån djurslagens behov och utmaningar:

Kriterier för utlysning för gris

  • Konsumtionshöjande åtgärder för svenskt griskött.
  • Projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.

Kriterier för utlysning för nöt

  • Projekt som ökar kunskapen och föreslår åtgärder för att minska slaktanmärkningar hos nötkreatur.
  • Byggnader och inredning för nötkreatur som är innovativ och bidrar till ökad djurvälfärd, lönsamhet och hållbarhet.
  • Projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.

Kriterier för utlysning för lamm

  • Projekt som leder till ökad lönsamhet, såväl på gårdsnivå som inom näringen för får och lamm.
  • Projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.

Gemensamma förutsättningar för alla ansökningar förutom kriterierna ovan är att projekten:

  • Ska vara innovativa och nytänkande.
  • Gärna innebär samarbeten mellan flera aktörer både vad gäller genomförande och finansiering.
  • Bidrar till lönsamhet i hela värdekedjan.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste