Dansk lantbruksrobot ska utveckla svensk forskning

Forskningsinstitutet RISE har investerat i ett exemplar av lantbruksroboten och redskapsbäraren Robotti 150D som ska användas i forskningssyfte. Bakom roboten står Danska Agrointelli.

Robotti 150D är enligt Agrointelli tillverkad för att utföra arbeten såsom sådd, harvning och ogräsrensning. Roboten är försedd med en standard trepunktslyft och PTO, vilket innebär att den kan utrustas med alla standardredskap. Trots det låga marktrycket visar försök att risken för fastkörning är mycket liten. Foto: Agrointelli

Enligt RISE är tekniken som Robotti bidrar med en del i utvecklingen av framtidens åkerbruk. Den nyinköpta redskapsbäraren ska arbeta i en rad olika projekt som finansieras av både jordbruksindustri, akademi och offentlig sektor.

Flexibel jordbruksrobot

– Vi har investerat i en Robotti som en del av vår ambition att undersöka autonoma jordbruksmaskiner. Vi vill utforska möjligheterna med jordbruksrobotar och vilken inverkan de kan ha på jordbruket nu och i framtiden, säger Jonas Engström, testbäddsansvarig på RISE i ett pressmeddelande och fortsätter. 

– Robottin kommer att vara en del av en rad olika projekt här på RISE. Det första projektet, med fokus på att utvärdera autonoma lantbruksmaskiner, är finansierat av Lantmännens Forskningsstiftelse. Robotti är den mest flexibla jordbruksroboten på marknaden just nu, så därför bestämde vi oss för att investera i Agrointelli. 

Hållbar livsmedelsproduktion

Med Robottin kan RISE fortsätta att utforska möjligheterna med digitalisering, automation och teknik för det svenska jordbrukets framtid. Men det är inte bara i Sverige som intresset för lantbruksrobotar ökar, och hos Agrointelli har man nu fått utöka verksamheten för att kunna leverera robotar på allt fler marknader.

– Vårt mål är att göra den globala livsmedelsproduktionen mer pålitlig, hållbar och lönsam med hjälp av vår helt autonoma jordbruksrobot Robotti. Att kunna addera värde till forskningsprojekt på RISE är ett stort steg i den riktningen för Agrointelli, säger Birgitte Feld Mikkelsen, projektledare på Agrointelli och fortsätter:  

– Precis som den övriga världen har även Sverige en utmaning i att kunna producera tillräckligt med livsmedel på ett hållbart sätt, och samtidigt motverka jordpackning. Att få chansen att bli en del av framtidens svenska jordbruk genom RISE är en fantastisk möjlighet för oss. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste