Semi-digital mässa i norr

I slutet av augusti kommer Öjeby Lantbruksmässa arrangeras. Temat är protein och mässan kommer både vara digital och fysisk.

Det blir en mässa i norra Sverige i sommar. Den 25-26 augusti kommer Öjeb lantbruksmässa att arrangeras, både digitalt och fysiskt Foto: Öjeby Lantbruksmässa

I och med rådande omständigheter var det länge oklart hur årets mässa skulle utformas. Nu har man kommit fram till ett flexibelt semi-digitalt upplägg.

Planen i dagsläget är att dag ett, den 25 augusti, kommer att vara fylld med digitala livesändningar från en studio som byggs upp i fält. Därifrån kommer man kunna ta del av fältvandringar, paneldiskussioner, föreläsningar, demoodlingar, Gropen och träffa utställare.

Dag två, den 26 augusti, kommer vara öppen för ett mindre antal besökare, som kommer att vara anpassat efter de rekommendationer som gäller vid det aktuella datumet. Men om situationen kräver kommer hela mässan kunna genomföras digitalt.

Mindre format

– I år har vi valt att genomföra en fysisk mässa, även om den blir i mindre format med färre utställare. Det kommer vara ett stort fokus på de fältvandringar som erbjuds och dessa kommer kunna följas på plats och digitalt. På fältvandringarna kommer du bland annat kunna se olika proteingrödor som går att odla i Norrbotten och få vandra längs med rybsens värdekedja från frö till olja, säger Beatrice Ramnerö, projektledare Gröna Näringar, i ett pressmeddelande.

Ny gröda

Andra proteingrödor som kommer att visas i fält är bönor, ärter och gullusern.

– Just gullusern är vi särskilt intresserade av eftersom det skulle vara en ny gröda med stor potential i norra Sverige. Att addera ytterligare en art till den begränsade portfölj av vallgrödor vi har skulle kunna vara en stor konkurrensfördel för lantbrukarna, säger Jan Nilsson försöksledare på Öjebyn Agro Park.

Öjeby lantbruksmässa arrangeras av projektet Gröna Näringar och Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten i samarbete med LRF och Länsstyrelsen Norrbotten.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste