Våga stanna upp ett tag!

Krönika: Alldeles snart är det högsäsong ute i landet med grässkörd, sprutning och innan vi vet ordet av är det dags att tröska. Precis som varje år. Högsäsong i lantbruket innebär i många fall perioder med lite för lite sömn, stress över maskiner och inte minst väder. Det är i dessa situationer som olyckor sker. ”Jag ska bara” och sen är katastrofen ett faktum. Har man tur går något bara sönder, har man otur, ja då gör man inte mer.

Lisa Holmström är krönikör i Jordbruksaktuellt. Foto: Privat


Hur många inklusive mig själv har inte klättrat på saker man absolut inte borde klättra på för att man inte känner att man hinner/orkar hämta stegen? Balanserat på grindar eller brädor på hög höjd utan minsta tanke på konsekvenserna. Gärna med en gris eller ko bredvid som kan tänka sig att ”hjälpa till”.

Ibland kan man se i Facebooktrådar att det skryts om hur många timmar man jobbar och det är klart man ska jobba, mycket och hårt. Så når man sina mål och det är ingen annan som kommer göra jobbet åt en. Men kanske inte varje dag och kanske inte året runt, framför allt inte i kombination med stress och oro.

Tar man djur till exempel, som i många fall ger en anledning att kliva upp på morgonen kan det tyvärr likaväl bli en större belastning än man orkar med. Kombinera stressen i arbetet med låt säga långvarig dålig lönsamhet och svårigheter att få tag på personal, så har vi tyvärr också ett eventuellt recept på en katastrof. 

Pågår detta under en allt för lång tid så påverkar det ens psykiska mående väldigt negativt. Det är ingen som vill läsa att djur blivit misskötta för att allt blivit övermäktigt och helt omöjligt att reda upp på egen hand. Ännu värre om det ska behöva kosta lantbrukarens eget liv och psykiska mående. 

Djur är djur och går faktiskt att göra sig av med hur tråkigt det än är. Det är både sant och lite hemskt, men ett dött djur lider inte om beslutet tas i tid. Psykisk ohälsa hos en lantbrukare eller en tillfälligt stressig arbetsperiod är såklart egentligen inte jämförbart eftersom en stressig arbetsperiod har ett slut. Psykisk ohälsa kan däremot bli ett långvarigt hälsoproblem. Men det hänger ändå ihop på sätt och vis, och det ena leder tyvärr ibland till det andra.

Psykisk ohälsa, olyckor som beror på stress och en alldeles för hög arbetsbelastning kan inte ses som något annat än ett misslyckande i branschen. Det betyder för den skull inte att man är en dålig bonde, utan snarare tvärt om. Ambitionerna blir bara till slut för höga.

Det är värt att stanna upp ett ögonblick, ta det där andetaget och istället ta ett bra beslut som gynnar hela företaget, och ibland kanske till och med ett fortsatt liv. Ta en kopp kaffe och sitt ner en kvart. Lantbruk handlar visserligen till väldigt stor del om timing och att saker görs i rätt tid. Men hur noga man än är och hur höga ambitioner man än har så dör inte korna om gräset blir slaget två timmar för sent för att någon som jobbat mer än man orkar behöver vila en liten stund. Däremot ökar risken att någon kommer saknas runt middagsbordet den kvällen. En person som är någons son/dotter, någons största kärlek eller förälder till sina barn. En person som av trötthet tagit ett helt felaktigt och farligt beslut. Olyckor kommer alltid hända, men jag tror faktiskt att några stycken går att förebygga bara genom att tänka igenom konsekvensen av det man tänker göra bara i några sekunder. 

Det låter rätt självklart och det jag egentligen tänkte göra var att önska alla ute i landet lycka till med grässkörden! Var rädda om er och snälla våga be om hjälp i tid när allting börjar kännas allt för jobbigt. Det är ingen som kommer klandra någon, utan det är ett bevis på en otrolig styrka att våga.
 

Lisa Holmström

Artikeln publicerades fredag den 18 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera