Hämtar energi lagrad i grundvattnet

Akademiska Hus satsar omkring 50 miljoner kronor i en geoenergianläggning som ska förse campus Alnarp med värme och kyla.

Den största hyresgästen på området är SLU, vars lokaler har ett energibehov av värme och kyla motsvarande 10 000 MWh om året. Foto: Mostphotos

Akademiskas Hus ansvarar för över 100 byggnader i varierande storlek vid Alnarp och den största hyresgästen på området är SLU, vars lokaler har ett energibehov av värme och kyla motsvarande 10 000 MWh om året.

Den nya geoenergianläggningen kan ta vara på energi som finns lagrad i grundvattnet och säkra så att behovet av inköpt energi kan minska med över 35 procent vid Alnarp. Den nya energiförsörjningen finns enligt Akademiska Hus 70 meter under marken, i grundvattenmagasinet Alnarpsströmmen som sträcker sig från Landskrona till Ystad, via Alnarp.

Tolv brunnar

Tekniken fungerar så att kyla och värme kan säsongslagras i grundvattenmagasinet via tolv brunnar, som på fackspråk kallas akviferlager. Under sommar kan man hämta upp kylan för att kyla ner byggnaderna och under vintern kan akviferlagret i stället användas för att värma byggnaderna.

– Akademiska Hus och våra hyresgäster i Alnarp har en gemensam vilja att göra campus än mer hållbart. Geoenergianläggningen är en viktig del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete, där vi lägger stort fokus på att minska byggnadernas energibehov samtidigt som vi skapar förutsättningar för att ta vara på överskottsenergi och utnyttja tillgänglig fri förnybar energi, säger Fredrik Nyberg, energi- och teknikchef på Akademiska Hus, i ett pressmeddelande.

Driver utveklingen

Akademiska Hus har, utöver Alnarp, även anläggningar på campusområden i Stockholm, Karlstad, Lund, Umeå, Göteborg, Gävle och Örebro. Geoenergilösningar står för cirka tio procent av den värme- och kylenergi som Akademiska Hus använder vid sina anläggningar på nationell nivå. Man planerar för ytterligare anläggningar framöver.

– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi ett stort ansvar att driva utvecklingen av framtidens hållbara samhälle framåt. Genom att skapa smarta helhetslösningar och nyttja geoenergi möjliggör vi en hållbar energiförsörjning och ökar vår egen produktion av förnybar energi. Detta tar oss ett steg närmare att nå en nollvision för vårt klimatavtryck.

Geoenergianläggningen i Alnarp planeras vara i drift våren 2022.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera