Vill ge primärproducenter möjlighet att testa sina idéer i tidigt stadium

Nu utlyser Jordbruksverket 15 miljoner kronor för att stärka konkurrenskraften hos primärproducenter. Pengarna ska gå till projekt som ska utveckla och testa idéer i ett tidigt stadium.

Därför utlyser Jordbruksverket 15 miljoner kronor till primärproducenter, för att fånga upp och finansiera idéer, med syftet att undersöka om de är genomförbara i praktiken. Foto: Mostphotos

Enligt Jordbruksverket finns det gott om idéer bland producenter kring projekt och satsningar som skulle kunna stärka konkurrenskraften i primärproduktionen. Det kan vara idéer som finns hos primärproducenten och som kanske kommit via forskning eller från någon rådgivarorganisation. Men den här typen av projekt kräver både tid, pengar och rätt sammansättning av kompetenser för att ta nästa steg.

Därför utlyser Jordbruksverket 15 miljoner kronor till primärproducenter, för att fånga upp och finansiera idéer, med syftet att undersöka om de är genomförbara i praktiken. Det viktigaste är att idén i sig har potential att bidra till att stärka primärproducentens konkurrenskraft. Ett villkor är att projekten ska genomföras som samarbetsprojekt mellan minst två organisationer.

– Inom innovationsstödet som finns hos Jordbruksverket ser vi ofta ansökningar som bygger på en bra idé, men man vet inte om den fungerar i praktiken. Med denna utlysning hoppas vi kunna fånga upp dessa idéer som kan ta nästa kliv mot förverkligande. Det är inte meningen att man i projekten ska ta fram en färdig, säljbar produkt eller tjänst och ha en tydlig plan för marknadsinträde, vilka är kraven inom innovationsstödet. Meningen är kort och gott att man ska testa om idén är genomförbar, säger Linda Edvardsson, Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ytterligare stöd

Om idéerna som får finansiering visar sig vara genomförbara, finns det sedan möjlighet att ansöka om ytterligare stöd för att ta sin idé vidare, exempelvis genom innovationsstödet. Projektidéerna kan vara metoder, organisatoriska idéer, tekniska lösningar och annat.

Skicka ansökan

Projekten kan pågå fram till 5 april 2025 och Jordbruksverket välkomnar organisationer och företag att söka stöd för sina projekt senast den 14 oktober 2021.

Inför detta kommer Jordbruksverket hålla digitala träffar för de som är intresserade av att söka stöd och utveckla idéer. Träffarna kommer att hållas vid två tillfällen, den 30 juni och den 8 september. Mer information om träffarna och hur du ansöker om stödet hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera