”Om vi har världens bästa lammkött så har vi antagligen världens bästa tackakött”
Claes Lövgren är initiativtagare och projektsamordnare för projektet ”Tackakött- ett naturligt gott kött!” som ska få fler att upptäcka potentialen i tackakött.
– Det har varit väldigt lyckat, berättar han för Jordbruksaktuellt.
När vi pratar med Claes Lövgren som är ansvarig för projektet för LRF:s del har planeringen precis dragit igång igen efter att pandemin satt aktiviteterna på paus och till hösten inleds nya samarbeten mellan fårproducenter och restauranger för att lyfta tackaköttet. Fyra restauranger är redan klara.
– Vi försöker jobba med restauranger som tillhör toppskiktet, som är vana att hantera råvaror efter säsong och vill ha lite annorlunda kött. Många tycker det här är fantastiskt bra och även gästerna uppskattar det, så det har varit väldigt lyckat, säger Claes.
Men när projektet drog igång för snart fyra år sedan hördes även andra tongångar.
– Det var många i början som var kritiska och inte förstod varför vi jobbade med äldre djur när vi har Sveriges bästa lammkött. Men om vi har världens bästa lammkött så har vi antagligen världens bästa tackakött också. Det ena företar ju inte det andra.
Många möjligheter
Ett av målen med projektet är att intresset för tackaköttet också ska få upp priset och att få till en ny klassificering där man kan bli premierad om man väntar att skicka djuren till att de blir äldre. Och där händer det redan en del i Kalmar län.
– Istället för tidigare 5–6 kronor kilot, så ligger det nu på omkring 20 kronor. Så nästa steg är ju att försöka att få både de mindre och större slakterierna att ha detta i sitt sortiment och erbjuda då framförallt restauranger men på sikt även butik, säger han och tillägger:
– Det här är ju också ett sätt att ta fram ett jättebra kött till marknaden och täppa till bristen på lammkött i Sverige så att vi inte behöver importera så mycket.
Enligt Claes ligger fårköttet också i tiden då produktionen är positiv både ur ett miljö- och klimatperspektiv. Och många som ämnar äta mindre men bättre kött ser ofta får- och lammkött samt vilt som ett etiskt mer riktigt alternativ berättar han.
– Så därför tror jag att det finns en stor marknad för detta.
Utmaningarna framöver menar han främst ligger i att få till en jämn tillgång samt att hitta rätt kund.
– Ofta är det ju efter lamningsperioden och på hösten inför betäckning som man skickar tackor till slakt i dag. Så det blir väldigt säsongsbetonat. Men för de här restaurangerna som är vana att jobba i säsong så är det inga problem. Så här ligger utmaningen att hitta rätt kund helt enkelt.
Vad hoppas du händer nu?
– Jag hoppas ju att många restauranger ska hoppa på detta och om man får önsketänka, att priset på tackakött ska vara dyrare än lammkött. För det är ett så betydligt bättre kött. I alla fall att det ska upp i samma nivå. Men om vi blickar fem år framåt i tiden så tror jag absolut att vi är där.
Har du något tips till fårproducenter som vill satsa på tackakött?
– På Exceptionell Råvaras smakmöten kan man få komma och lämna in sitt kött, bedöma det och få hjälp med hur man kan tänka, både vilka djur som är lämpliga och kring foder, så det tycker jag man kan försöka vara med på. Sedan om man har någon bra restaurang i sitt närområde så ska man kontakta dem, så kan man sakta men säkert börja få ut sina produkter. Och där kan ju vi hjälpa till med att berätta hur vi gjort här i Kalmar län.
Nästa steg i projektet är att anordna kunskapsdagar om tackakött i Kalmar till hösten tillsammans med Exceptionell råvara samt nya smakmöten tillsammans med de restauranger som anmält intresse. En satsning ligger också på förädlingen samt en fortsatt dialog med slakterierna.