Skandinaviskt projekt om ny teknik och biokol
Interreg-projektet ”Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk” är ett samarbete mellan aktörer i Sverige, Danmark och Norge. Ett av målen är att öka kunskapen om ny teknik hos elever på naturbruksgymnasier.
– Det här projektet handlar mycket om att vi vill bygga för framtiden. Det handlar om de fossilfria teknikerna, kolinlagring och om att nätverka över gränserna. Då kändes det väldigt naturligt att få med oss nästa generation av lantbrukare, framtidens lantbrukare, redan från början, berättar Cecilia Hermansson, projektledare på Agroväst.
En del i projektet går ut på att man vill öka användningen av digitala verktyg i utbildningen, exempelvis simulatorer. Bland annat för att minska klimatpåverkan vid övning.
– Många elever som kommer till en naturbruksskola har suttit i en traktor, men många har inte det. Då krävs det mycket övningskörning innan man kan gå ut på åkrarna och köra, och då kan man börja i en simulator, säger Cecilia och berättar att man har en trailerturné inplanerad där simulatorer från Sötåsen ska få åka till både Danmark och Norge så att elever där får testa.
Projektet handlar också om att eleverna ska lära sig hantera drönare och andra typer av robotar.
– Danskarna är väldigt duktiga på robotar, som exempelvis drönare och annan typ av ny teknik, och utbildning för robotoperatörer som nog är något som framtidens lantbrukare kan ha nytta av. Det ska bli ett nytt kursupplägg för eleverna.
Västra Götalands Naturbruksförvaltning är en av parterna i projektet, och det är deras naturbruksgymnasium som är kopplade till projektet i Sverige.
– Vi pratar också mycket om att få in klimatberäkningar och hur man räknar på kolinlagring och fossila bränslen på ett naturligt sätt i undervisningen. Där ingår också kompetensutveckling för lärare, som får ett tillfälle att se vad som är nytt på den marknaden.
Låna och testkör
Ett annat mål i projektet är att starta upp en utlåningsfunktion, där lantbrukare kan låna hem nya verktyg och maskiner för att testa på gården.
– Det kan vara lite svårt att ta beslutet att investera om man inte har provkört. Då ska detta ge möjlighet att låna hem maskiner och verktyg under en period och testa det. De håller redan på med det i Norge så där har de en ledande roll.
Efter lånet får man skriva en utvärdering av vad man tyckte.
– Så blir det mer info som beslutsunderlag till nästa lantbrukare som funderar på att investera, säger Cecilia och berättar att man ännu inte riktigt rott i hamn vad en sådan tjänst skulle kosta.
– Men vår drömbild är såklart att man ska kunna låna det gratis. Det kan ju finnas ett intresse från de som gör maskinerna också att folk får testa. Men det återstår att se. Och det är en del kvar att jobba på innan det blir verklighet i Sverige.
Även pilotprodukter
Inom projektet kommer man i alla tre länder anordna demonstrationer av ny teknik. För att veta vilken teknik man ska rikta in sig på har man anordnat workshops.
– Vad är ny teknik och vad finns på marknaden i dag? Teknikdemonstrationerna och utlåningen av ny teknik är en stor del av projektet, och då är det viktigt med förberedelse för att se vad det är för teknik som vi kan och vill visa upp.
Har ni landat i någon teknik?
– Det finns exempelvis en fossilfri spannmålstork. Men vi tittar också på fossilfria mindre maskiner som går på el eller traktorer som går på biogas. Det finns en hel del ute på marknaden som man skulle kunna låna ut. Sen kanske det är sådant där det bara finns en pilotprodukt. Den kan man inte låna ut än, men man kan visa upp den.
Fokus på biokol
Den andra delen av projektet har fokus på biokol, där riktar man sig mer brett till alla lantbrukare och har inte lika stort fokus på skolorna. Cecilia berättar att de bland annat kommer anordna webbinarier för kunskapsspridning, och att det även pågår försök i alla tre länderna.
– På en gård i Danmark har de spridit biokol med fyra olika fullskaliga maskiner för att ta reda på vilken teknik som fungerar bäst när det är i lite större skala, berättar Cecilia.
I Sverige och Norge pågår lite mindre försök på olika naturbruksskolor.
– Försöken kommer få ligga till minst september nästa år, så länge som det här projektet håller på, och då kan vi se hur biokolen har påverkat tillväxten och produktion på de här ytorna. Vi kommer även göra bland annat mikrolivsanalyser i jorden och se om det är någon skillnad där det ligger biokol och där det inte gör det.
Om projektet
Projektnamn: Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk
Länder: Sverige, Norge, Danmark
Pågår mellan: 1 januari 2021 - 30 september 2022
Partners i projektet: Agroväst, Västra Götalandsregionen, Naturbruksskolan Sötåsen, Ringkøbing-Skjern Kommune, Vestjysk Landboforening , Bygholm Landbrugsskole, Viken fylkeskommune, Tomb videregående skole , Fylkesmannen Oslo och Viken