Vi behöver fler i Sverige som kan bli självförsörjande – och då inte på grönsaker

Krönika: Den som inte jobbar måste försörjas av någon annan. Alla kan inte jobba men många kan. Men är det en rättighet eller en skyldighet att jobba? Och är sysselsatt samma sak som att kunna försörja sig själv och sin familj? 

 

Magdalena Hermelin

Lite mer än hälften av Sveriges befolkning 5,8 miljoner är i arbetsför ålder (20–64 år). Av dessa är 4,7 miljoner sysselsatta*. Och det är just denna siffra som ofta kommuniceras ut. Men att vara sysselsatt innebär enligt Arbetsförmedlingen att ha arbetat minst en timme under en mätvecka…det är långt ifrån att vara självförsörjande. Cirka två miljoner människor i arbetsför ålder (20–64 år) når inte upp till lägsta nivån av självförsörjning*. Långt mindre än hälften av Sveriges befolkning är alltså självförsörjande. 

Arbetsförmedlingen har varit i omorganisation sedan vi på Hermelins grönsaker började arbeta med dem för fem år sedan. Enligt mig skapar omorganisationer oftast, lite krasst, snarare förvirring och ineffektivitet än framsteg. Jag har dock haft tur, eftersom mina två kontaktpersoner på Arbetsförmedlingen visat sig vara individer som fokuserat på sitt jobb och löst problemen som dykt upp längs vägen. 

Samtidigt – parallellt vet jag inte hur många jobbcoacher och etableringslotsar jag tagit emot. Intentionerna är goda men de är oftast dåligt pålästa och verkar inte alls har gjort det som jag trodde var syftet – matchat jobbsökande med arbetsgivare. Det tar min tid i anspråk och jag får inget ut av deras arbetsplatsbesök. Det gör mig irriterad. 

Arbetsförmedlingen betalar ut cirka 1,2 miljarder kronor i Sverige varje år till dessa coacher som ska jobba med stöd och matchning. Bara i Motala finns 191 företag som sysslar med detta. Och jobbcoacherna kan få upp till 36 000 kronor för en utförd matchning. Men hur effektivt är deras arbete? Arbetsförmedlingens egen rapport från förra året visade att 25 procent av de arbetssökande hade fått jobb efter att ha anlitat jobbcoach, medan 27 procent lyckades ta sig in på arbetsmarknaden utan coach. * Något pinsamma siffror, kan jag tycka.

Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen för att hitta arbetskraft till grönsaksfältet. De gör ett första urval på personer som är intresserade och har rätt bakgrund. Vi erbjuder sedan de flesta som är intresserade en praktik på två veckor innan vi kan erbjuda säsongsjobb. För deras skull och för vår skull. De ska trivas med jobbet och de ska klara av det, i ur och skur. 

Men vad som hänt på senare tid är att jobbcoacher ringer mig och vill ha kontrakten som jag skrivit med mina anställda. Varför? Det är så de får extra betalt, en hit rate att de har fått ut en person i sysselsättning. Men många av mina anställda är här år efter år och någon jobbcoach har knappast varit inblandad. Jobbet har skapats av vår jord, våra grönsaker och av den arbetssökande som gjort bra ifrån sig tidigare säsonger och kommer tillbaka. Jag frågar en av mina anställda vad jobbcoacherna gjort för honom under året. Svaret är sorgligt. 

Jag längtar efter stabilitet och långsiktighet, inte en till jobbcoach eller omorganisation.

Det måste alltid löna sig att arbeta. En arbetstimme under en vecka går inte att leva på. Men 36 000 kronor kommer man långt med. Jag undrar just vad de pengarna går till. Någon klok person sa att omorganisation är människans sätt att skapa en illusion av framåtskridande. Det ligger något i det. Men de politiker som vågar ha kvar befintlig organisation, liera sig med framtidens politiker och skapa ett stabilt system kan komma långt, spara pengar, skapa arbetsro för personalen på Arbetsförmedlingen och nå riktiga resultat på arbetsmarknaden – då kan vi börja mäta självförsörjande medborgare – inte bara sysselsatta.


Källor:
*Kvartal.se – Johan Eklund 26 maj 2020 
*https://arbetsloshetsrapporten.se/arbetsmarknaden/
*bulletin.nu/sverige-behover-ett -sjalvforsojningsmal
* https://www.svd.se/jobbcoacher-gav-liten-effekt
*https://sekotidningen.se/nyhet/har-ar-foretagen-som-fatt-mest-pengar-av-arbetsformedlingen/

 

Magdalena Hermelin
Hermelins grönsaker

 

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera