Europeisk innovationspris till Lantmännen

För sin utsädesbehandlingsmetod ThermoSeed har Lantmännen mottagit European Award for Cooperative Innovations pris i kategorin ”Miljömässigt värdeskapande – Biologisk mångfald och naturresurser”.

Kenneth Alness, vd ThermoSeed Global, vid anläggningen i Skänninge. Foto: Lantmännen

Innovationspriset organiseras av Copa Cogeca och sponsras av den spanska kooperativa banken Cajamar Caja Rural. Priset delas ut för att uppmärksamma innovationer som skapar hållbara värden i någon av tre huvudkategorier; ekonomi, samhälle och miljö. I år deltog fler än 100 lant- och skogsbrukskooperativ, vilket är rekord. 

– Det var otroligt glädjande att ta emot beskedet om vår vinst. Det stärker vår tro på vår metod och är ett kvitto på att mina kollegor och jag jobbat i rätt riktning under många år. Därutöver vill jag uttrycka min tacksamhet över det stöd vi fått av våra ägare, partners och kunder under hela den här resan, säger Kenneth Alness, vd ThermoSeed Global, i ett pressmeddelande.

Lantmännen driver i dag tre ThermoSeed-anläggningar i Sverige, där mer än 50 000 ton utsäde processas årligen. Lantmännen licensierar även metoden till nio anläggningar som hanteras av externa partners runtom i Europa och USA. I år kommer även två nya anläggningar tas i drift, hos Fenaco i Schweiz och Vihervakka i Finland.

– Vår process använder bara varm och fuktig ånga för att ta fram en produkt som motsvarar kemiskt processat utsäde, både mätt i effektivitet och ekonomiska termer. Vi är därför glada att se att allt fler lantbrukare börjar använda vårt utsäde. Det är rätt väg att gå för såväl lantbrukarna som miljön, säger Anders Krafft, vd Lantmännen Bioagri.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera