Rekordhög kostnad för GMO-fritt sojamjöl

Premien som betalas för GMO-fritt sojamjöl har stigit snabbare än kursen för en kryptovaluta under de senaste månaderna. Och risken är att vi kommer se fortsatt höga priser på proteinfodermedel under en längre tid.

 

- Det viktiga är att vi är tydliga med kostnadsökningen för GMO-fritt foder i branschen och för ut den kostnaden till konsumenterna, säger Lars Hermansson, Lantmännen.
Foto: Lantmännen


– Priset på GMO-fria proteinfodermedel är högt nu och ser ut att kunna fortsätta vara det under en längre period, säger Lars Hermansson, marknadschef Foder Lantmännen. Det viktiga är att vi är tydliga med det i branschen och ser till att gemensamt föra fram den kostnaden så att konsumenterna får vara med och betala den högre kostnaden för det GMO-fria fodret.

När priset på sojamjöl steg med 50 procent från augusti till januari var det en mycket kraftigt uppgång. Det var dock en uppgång som i princip drabbade alla animalieproducenter världen runt. Och priset har sedan dess fallit tillbaka för att i maj ligga 28 procent högre än augustipriset.

GMO-premie med raketfart

När premien för GMO-fritt sojamjöl passade på att stiga under året har den gjort det med en helt annan hastighet som får det konventionella sojamjölets prisuppgång att likna en mindre prisjustering.

Från augusti till maj steg premien för GMO-fritt sojamjöl med 200 procent. Vilket i maj gav ett pris för GMO-fritt sojamjöl i Rotterdam på cirka 890 dollar/ton, där nästan halva kostnaden utgörs av premien för GMO-frihet.

Det GMO-fria sojamjölet hade alltså i maj ett 67 procent högre pris än vad det hade i augusti. Den prisuppgången försämrar konkurrenskraften drastiskt hos grisproducenter som nyttjar GMO-fritt foder, om de inte samtidigt får ett högre pris för sin produkt tack vare GMO-friheten.

Fram till januari var premien för det GMO-fria sojamjölet relativt konstant för att sedan börja stiga. I mars drog så nivån premien nästan rakt upp vilket har gett oss ett pris på GMO-fritt sojamjöl som närmar sig det dubbla för konventionellt, GMO-sojamjöl. Källa: Världsbanken, Lantmännen

Ökad efterfrågan driver priset

– Alla blev nog tagna på sängen av den extremt kraftiga utvecklingen på premien för GMO-fritt sojamjöl, konstaterar Lars Hermansson, marknadschef Foder Lantmännen.

Att premien på det GMO-fria sojamjölet har stigit beror framförallt på en ökad efterfrågan i Europa.

 – I flera stora animalieproducerande europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Danmark har efterfrågan på GMO-fritt foder ökat, säger Lars. Därmed även efterfrågan på GMO-fri soja, rapsmjöl och solrosmjöl.

Höga priser som hänger kvar

Den GMO-fria sojabönan odlas främst i Brasilien, som också är världens största exportör av sojabönor. Men det finns även en del produktion i Europa och Kanada.

– Den första lättnaden för proteinfodermedel som vi ser är i höst när den europeiska rapsen tröskas, då pekar terminerna på en något lägre prisnivå, säger Lars. För sojamjöl kan premien för GMO-friheten påverkas senare på hösten när sojabönorna i Europa och Kanada tröskas , och grundnoteringen för sojamjöl när den amerikanska skörden kommer.

– Sedan dröjer det fram till första kvartalet 2022 när de brasilianska sojabönorna tröskas och vi får in större volymer med GMO-fritt sojamjöl igen, fortsätter han. Det finns dock vissa varningar om begränsad mängd GMO-fritt utsäde vilket kan begränsa produktionen, så egentligen är det först 2023 som vi kanske får se full effekt av de höga priserna på odlingen i Brasilien.

Lars lägger dock till en brasklapp:

– Allt kan hända, så det är inte omöjligt att priset på GMO-fritt foder kan sjunka snabbare än vi tror. Bland annat är ett sjunkande rapsmjölspris i Europa ett litet ljus i tunneln.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera