”De stigande kostnaderna behöver föras vidare i värdekedjan”

På KLS Ugglarps är medvetenheten hög om de stigande foderkostnaderna och effekterna för grisföretagen. Och företaget jobbar med sina kunder för att hitta lösningar.

 

 – Vi är medvetna om de höga foderkostnaderna och lyfter dem i diskussioner med våra kunder, säger Jonas Tunestål, KLS Ugglarps.
Foto: Carolina Wahlberg


– Det är otvetydigt så att foderkostnaderna har stigit och är på väg uppåt och vi på KLS Ugglarps är medvetna om det, säger Jonas Tunestål, vd KLS Ugglarps. Vi i vår tur har lyft frågorna med våra kunder och jobbar på hur vi ska ta det framåt.

Skapa konkurrenskraft

– Vi kommer från en prisnivå på svenskt griskött som har kunnat bidra till att utveckla produktionen i landet, säger Jonas.

Han konstaterar dock att KLS Ugglarps är medvetna om att det försvinner möjligheter för utveckling när produktionskostnader stiger i förhållandet till intäkten för grisen.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att skapa långsiktig konkurrenskraft för svensk grisproduktion, säger Jonas. Jag kan inte säga exakt hur vi tar det vidare men vi är på bollen.

GMO-frihet är en fråga för hela näringen

Som visas här på marknadssidorna har premien för GMO-fritt sojamjöl stigit kraftigt. Och en fråga är om värdet av GMO-friheten i relation till kostnaden.

– Hela frågan om GMO-frihet hänger ihop för flera branscher, den berör också mjölk – och kycklingbranscherna, konstaterar Jonas. Så det är en större fråga än bara gris där branscherna hänger ihop, men det är oerhört viktigt att lyfta fram de kostnader vi har för de beslut som vi tar .

KLS Ugglarps tror inte att olika produktionskoncept för grisar uppfödda med eller utan GMO-sojamjöl är rätt väg att gå.

– All särhållning av kvaliteter skapar effektivitetsförändringar, säger Jonas, Jag tror istället att det handlar om att lyfta kostnaden för det GMO-fria fodret och ta diskussionen för att föra den framåt.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera