Snabba prisförändringar på rapsen

Jämfört med vete har rapsen gått sin egen väg under inledningen av sommaren. Men prisrörelserna är svåra att förutspå.

 

Vårens/sommarens prisutveckling för augustiterminen för raps på Parisbörsen har varit svängig på en hög nivå. Nu senast har den hämtat stöd från torrt väder på den kanadensiska prärien. Källa: Euronext

Efter den kraftiga prisuppgången i våras har rapsmarknaden präglats av snabba prisrörelser, både upp och ned. I takt med förbättrade odlingsutsikter för sojabönor i USA och prisnedgången för spannmål så har rapspriset sjunkit under början av juni, för att nu rekylera uppåt igen, en uppgång driven av väderutsikterna i en annan del av Nordamerika.

Torka på prärien

Majs och sojabältet i USA har fått gynnsam nederbörd, men på den kanadensiska prärien har det varit torrare. Vårrapsen som på sina ställen i Manitoba och Saskatchewan har haft problem med frost är nu också i behov av regn för att f åfart på tillväxten.

Det rapporteras om regn i helgen men prognosen för de båda kanadensiska provinserna är att de kan förvänta sig torka eller svår torka under de närmaste 30 dagarna.

Kanada är världens största exportör av rapsfrö och står för över 60 procent av världshandeln.

Förbättrade utsikter

I EU har utsikterna för årets rapsproduktion förbättrats. Analytikerna på Strategie Grains har enligt Reuters höjt sin prognos för årets rapsproduktion till 17 miljoner ton, den föregående prognosen låg på 16,8 miljoner ton. Produktionen i år skulle då bli 3,3 procent högre än fjolårets produktion.

Ökningen beror framförallt på en uppjustering av skörden i Rumänien.

Australien ökar arealen

Australien som med 17 procent av den globala rapsmarknaden är världens näst största exportör efter Kanada planerar för ökad produktion.

De höga rapspriserna har enligt AHDB fått de australiensiska lantbrukarna att öka rapsarealen till den högsta på fyra år. Som med normalt väder kan ge en rapsskörd som tangerar den tidigare rekordskörden 2016/17.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera