Ingen ny landsbygdsminister i regeringen

När Stefan Löfven i dag presenterade den nya regeringen vid en pressträff var det inga nya namn som tillkommit, den enda förändringen var att det inte utsågs någon ny landsbygdsminister. Landsbygdsfrågorna kommer istället ligga på näringsministern Ibrahim Baylans bord.

Näringsminister Ibarhim Baylan ska även ansvara för landsbygdsfrågorna i Sveriges nya regering. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

När Jennie Nilsson förra veckan lämnade posten som landsbygdsminister stod det oklart vem som skulle efterträda henne. Näringsministern som då fick överta ansvaret kommer så även fortsätta att ansvara för dessa. Det meddelade Stefan Löfven i dag (9/7).

”Lika stort fokus” 

På frågan om varför ingen ny landsbygdsminister utsågs svarade Stefan Löfven: 

– En sak jag har lärt mig genom åren så är det att oavsett hur man organiserar Regeringskansliet så finns det alltid ett till sätt att göra det. Nu är det ett av regeringens mer rutinerade statsråd som får den uppgiften, vi ser till att departementet är väl rustat för detta. Fokus på de här frågorna kommer fortsatt vara väldigt högt, med både skogspolitik och annan politik, inte minst inom EU, säger statsministern och fortsätter: 

– Nu prövar vi den här lösningen och alla ska veta att det är lika stort fokus på de här frågorna.  

Under pressträffen säger näringsminister Ibrahim Baylan att han, som gammal bondson, ser fram emot att få ta sig an både jord- och skogspolitiken.  

– En viktig uppgift i den här portföljen är att fortsätta utveckla skogspolitiken, skogen är oerhört viktig för svenska folket men också för våra möjligheter i regeringen att kunna utveckla miljö- och klimatpolitiken. Därutöver är även skogen en ryggrad i den svenska ekonomin och bidrar med stora värden, jobb och grön tillväxt, sa näringsministern och fortsatte:  

– Vi ska också genomföra en smart jordbrukspolitik som ser hela kedjan, och som stärker lönsamheten på gårdsnivån men även för industrin i sin helhet. Där är det viktigt för mig som näringsminister att driva på för att den blir enklare, mer flexibel och stöttar lantbruket i sin viktiga omställning.  

Avgörande frågor 

Landsbygdsfrågorna som näringsministern nu ska hantera innefattar i nuläget också frågorna kring hur EU:s jordbrukspolitik ska anpassas till det svenska lantbruket och om svensk medfinansiering till EU:s landsbygdsenhet. Samt också det beslut om skogsstrategi som EU-kommissionen tar i nästa vecka.

– Vi välkomnar Ibrahim Baylan, men samtidigt oroas vi över att regeringen verkar ta så lättviktigt på de viktiga landsbygdsfrågorna. Just nu pågår två mycket avgörande processer inom EU som starkt kommer att påverka både svensk livsmedelsproduktion och svensk skogsnärings framtid, säger förbundsordförande Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdateras eftersom. 

Sveriges nya regering består av statsministern och 21 statsråd.

Statsminister Stefan Löfven (S)

EU-minister Hans Dahlgren (S)

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP)

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Civilminister Lena Micko (S)

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP)

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Inrikesminister Mikael Damberg (S)

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP)

Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Socialminister Lena Hallengren (S)

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)

Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S)

Utrikesminister Ann Linde (S)

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP)

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S)

Källa: Regeringen

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 09 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera