Kuhn utökar med stora mixervagnar

Med fyra nya modeller av mixervagnar med sidoutmatning erbjuder Kuhn nu volymer på 28 till 45 kubikmeter i sin Euromix 3 CL-serie. Vagnarna är utrustade med tre vertikala skruvar för blandning av foder.

För de stora gårdarna har Kuhn tagit fram sin nya Euromix 3 CL-serie med mixervagnar på 28 till 45 kubik. Vagnarna och deras tre knivförsedda skruvar har konstruerats för snabb uppblandning av hela balar. Foto: Kuhn 

På stora gårdar där många djur ska ha foder krävs också en stor mixervagn, vilket Kuhn tagit fasta på genom att utöka sitt utbud av stora mixervagnar med Euromix 3 CL-serien. Trippelaxlade vagnar med tre blandarskruvar erbjuder volymer på upp till 45 kubikmeter blandat foder.

Lucka eller band

De vertikala skruvarna i tillsammans med vagnarnas polygonformade insida är enligt Kuhn särskilt framtagen för att åstadkomma en snabb upprivning av hela balar. Skruvarna är byggda med en kontinuerlig spiral och är utrustade med sju knivar med asymmetriska tänder, vilket ska ge en självrensande effekt. Skruvarnas knivar arbetar i sin tur mot två motstål för snabbare hackning och bättre blandning.  

Alla Kuhns Euromix 3 CL-modeller är utrustade med en skyddskant för att undvika att foder ramlar ut ur vagnen under blandningsprocessen. Det färdiga fodret kan matas ut genom en stor lucka på höger eller vänster sida av vagnen, eller via ett hydrauliskt drivet band på sidan av vagnen. Bandets struktur ska enligt Kuhn säkerställa en tyst och effektiv utmatning och enkelt underhåll. Det finns också möjlighet att utrusta vagnarna med en utmatning i vagnens bakände.

I standardutrustningen ingår också programmerbar vägning, som möjliggör förinställda tider för blandning, lagring av information kring ingredienser och fodermängder i vagnens system samt en exakt kontroll av utfodringsmängder.

Helt automatiserad

Mixervagnarnas intellimix-kontrollsystem finns som tillval på vagnarna, och jobbar med en CVT-transmission som är integrerad i traktorns kontrollsystem genom ISOBUS. Med detta system ska bland annat vridmomentet vid arbetsstart minska med 50 procent genom att skruvarnas hastighet anpassas efter hur mycket som lastas i vagnarna.

Öppningen och stängningen av vagnens utmatningslucka triggar automatiskt bytet av arbetslägen mellan auto-mix och auto-feed, och med möjlighet till förinställda hastigheter för skruvarna utifrån olika förhållanden i vagnen blir mixerprocessen helt automatiserad.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera