Lyfter tungt och högt

Franska Manitou presenterar nu sin nya teleskoplastare för lantbruket, MLT 961 NewAg XL. Maskinen är byggd för hög kapacitet och lyfter upp till sex ton på den maximala lyfthöjden om nio meter.

Med ett hydraulsystem på 200 liter per minut, sex tons lyftkapacitet och nio meters lyfthöjd är Manitou MLT 961 byggd för hög kapacitet i olika arbeten inom lastning och materialhantering. Foto: Manitou

Det är många aktörer som slåss om lantbrukskunderna på teleskoplastarmarknaden och Manitou är en av de större. Till 2021 utökar man nu sitt utbud av stora teleskoplastare för materialhantering inom lantbruket med den nya MLT 961.

Teleskoplastaren är utrustad med en steg 5-motor på 156 hästkrafter och med ett vridmoment på 805 Newtonmeter vid 1 350 motorvarv per minut. Hydraulsystemet r väl tilltaget med ett hydraulflöde på 200 liter per minut. Maskinens maxhastighet på väg är 40 kilometer i timmen, och för effektivare hantering av bulkmaterial erbjuds den nu med en 2,7 meter bred skopa på 4 500 liter.

Två lägen

Med en CVT M-Vario Plus-transmissionen kan föraren välja mellan två körlägen där det ena ger maximal acceleration vid exempelvis transport och det andra ger komfortabel körning vid arbete som kräver hög precision.

– Den nya motorn ger tio procent mer effekt jämfört med tidigare versioner och en ökning av vridmomentet med 50 procent. Detta i kombination med skopan på 4500 liter blir det en mycket effektiv kombination för lastningsarbeten, säger Arnaud Sochas, Product Manager för teleskoplastare hos Manitou i ett pressmeddelande.

MLT 961 har en maximal hastighet på 40 kilometer i timmen, och maskinens draganording har förstärkts vilket ökar dragförmågan med 30 procent. Foto: Manitou 

Även komforten har fått ett lyft i den nya MLT 961 där Manitou bland annat satsat på att sänka ljudnivån i hytten till 69 decibel, vilket man menar är jämförbart med ljudnivån i moderna traktorhytter. För ökad säkerhet har man bland annat monterat ljus under dörren för bättre sikt när man kliver i och ur maskinen.

Uppkopplad maskin

Hela hytten har placerats något högre för bättre sikt runt maskinen, och man har också infört en ny luftfjädrad förarstol som standard i Platinum-versionen som finns som tillval i de lägre utrustningsnivåerna. Genom en så kallad JSM Autopower-funktion kan föraren via körspaken styra motorvarvtalet utan att behöva använda gaspedalen, något som ska avlasta föraren ytterligare. Det finns också gott om förvaringsutrymmen och en verktygslåda under insteget på maskinen.

Maskinen är uppkopplad som standard vilket ger möjlighet till fjärrövervakning och diagnostik hos sin servicelämnare.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera