Brunnby: "Även en liten mässa är trevlig"

Årets Brunnby Lantbrukardagar bjöd på både fältvandringar i demoodlingar att förkovra sig i likaväl som efterlängtade möten med kollegor. Med förbokade biljetter hölls det guidade fältvandringar både dag ett och två.

 

I en av de nio demoodlingarna på Brunnby låg fokus på olika sortförsök av höstspannmål. Foto: Towe Johnson

Det är glada miner hos arrangörerna när Jordbruksaktuellt är på plats på Brunnby gård utanför Västerås och projektledare för mässan, Johan Kullsand, är nöjd.

– Det känns jättebra, att vi äntligen har någon slags mässa. Även om det är i miniformat så är det något som händer. Och även en liten mässa är trevlig. De här mindre guidningarna har sin charm och man har mer tid i de olika odlingarna, säger han.

– Det är jätteroligt att så här många vill komma med kort varsel. Och att det ändå blev en fysisk mässa till slut, det trodde vi inte under lång tid, säger projektledare Johan Kullsand.  Foto: Towe Johnson

Främst är det de olika odlingsdemonstrationerna man valt att satsa på och här får besökarna ta del av allt från sortförsök och gödslingsförsök till svampstrategier och etableringsförsök med olika såmaskiner. Totalt är det nio stationer i fält som de olika besökarna guidas runt till.

– Höstgrödorna i år är väldigt fina. Och vårgrödorna är också helt okej med tanke på hur våren sett ut med mycket nederbörd.

Vad hoppas du att besökarna tar med sig?

– Jag hoppas att man får med sig mycket kunskap från odlingarna och sedan såklart att man fått prata av sig. Bara att träffa folk i mångt och mycket efter det här året känns som ett steg i rätt riktning. Och sedan hoppas jag att man inte glömmer bort Brunnby och att vi har något att bygga vidare på tills nästa år. För då hoppas vi såklart att det ska bli som vanligt igen, säger Johan. 

Trots att mässan i år höll ett praktiskt fokus på växtodlingen så fanns även utställare med, både på plats och digitalt. Bland maskinutställarna passades det på att provsitta traktorer. Foto: Towe Johnson

 

I den färggrannaste av parceller på Brunnby berättar Petter Haldén, rådgivare i Biologisk mångfald på Jordbruksverket, om hur man på bästa sätt kan gynna olika typer av nyttoinsekter som kan agera naturliga fiender till skadegörare. Såväl som blomsterremsor på åkern som att sköta om sina åkerholmar är viktigt. Foto: Towe Johnson

 

Med regn i luften under första dagen blev dag två mer likt ett typiskt Brunnbyväder, det vill säga strålande sol. Foto: Towe Johnson

 

Tre såmaskiners etableringsresultat av höstvete vid varierande jordbearbetningsmetoder visades av Väderstad och Hushållningssällskapet på plats. Foto: Towe Johnson

 

Insikt i nya sorter

Växtodlarna Johan, Alexander och Magnus Pettersson var nöjda med dagens insikter och intryck. De driver lantbruksföretagen Törsjö växt och Törsjö nord med både konventionell och ekologisk odling på 420 respektive 150 hektar av bland annat höst- och vårvete, fröodling, ärter och raps. Foto: Towe Johnson

Johan, Alexander och Magnus Pettersson driver tillsammans familjejordbruk med växtodling i Mosås, strax utanför Örebro. De var på plats på under fältvandringarna på Brunnby.

Varför har ni åkt till Brunnby?

 – Vi ville åka hit och titta på både gödslingsstrategier och lite olika sorter. För att se lite vad som komma skall och se lite hur våra sorter mäter sig. Vissa fick vi bekräftat att det är bra val man gjort, Vi har till exempel Alfredo i vår konventionella odling och den såg bra ut här. Men några nya sorter har också varit extra intressanta, säger Johan.

Vad har varit mest intressant under dagen?

– Ur ekoodlingssynpunkt så är det ju att försöka gynna nyttoinsekter på sikt. Just för att få ner trycket från skadegörare. Det är ju ett problem så det var intressant, säger Johan och Magnus tillägger:

– Men även i det konventionella att få in mer sådana här skyddsbarriärer, gröna kanter och remsor.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera