Ny tävling ska lyfta duktiga uppfödare

Gård & Djurhälsan lanserar en ny tävling där man ska hylla de som föder upp ungnöt med bäst tillväxt. Den 15 september är sista anmälningsdagen. 

 

Nöttoppen är Gård & Djurhälsans nya tävling där de som föder upp ungtjurar kan tävla om bästa tillväxt. 15 september är sista anmälningsdag. Foto: Anett Seeman

Tävlingen ”Nöttoppen” riktar sig till Gård & Djurhälsans kunder som föder upp ungtjurar. I tävlingen finns två kategorier; en för uppfödare som har dikalvsproduktion och en för de som har mjölkrasdjur. 

– Det man tävlar i är slaktkroppstillväxt. Vi tar slaktvikten och delar med djurens ålder. Då får man en daglig tillväxt under hela uppfödningstiden. Det är något som premierar att man har bra djur hela vägen, säger Anett Seeman, produktionsrådgivare nöt på Gård & Djurhälsan. 

En anledning till att tävlingen kommit till är att många kunder efterfrågat något som liknar Winpig-topplistan som finns på grissidan, men för nöt. Efter en del funderande kom man på hur man på ett relativt enkelt sätt skulle kunna genomföra en tävling genom att utgå från just slaktvikt och ålder. 

– Vi kör på det nu och så hoppas vi att många vill vara med. Det känns som att det har tagits emot väl. Redan första kvällen när vi gick ut med tävlingen fick vi in anmälningar, säger Anett.

Följer året

I tävlingen tävlar man med djur som är slaktade från 1 september 2020 till och med 31 augusti 2021.  

– Vi har försökt att tänka att vi ska följa produktionsåret med grovfoder och djur. Om man ser till dikalvarna som har störst säsongsvariationer vad gäller insättning, där den större delen av kalvarna föds fram till mars/april och sedan går på bete med korna på sommaren. Genom att vi har perioden från 1 september fram till 31 augusti som tävlingsperiod utfodras köttrasungtjurarna med det grovfoder som producerats under tävlingsperioden. Mjölkrasdjuren sätts oftast in – och slaktas - kontinuerligt under hela året, därmed har tidpunkten för tävlingsperioden mindre betydelse, det viktigaste är att vi får med slaktade djur från ett helt år. Vi tycker det blir roligare och bättre att följa produktionens år än att ta från 1 januari till sista december, för då blir det olika djuromgångar.

För att vara med i tävlingen går man in på Gård & Djurhälsans hemsida och anmäler sig. Där fyller man i sina besättningsuppgifter, SE-nummer, namn och adress och vad man har för djur. Enligt Anetts beräkningar tar en anmälan bara några minuter. 

– Det går snabbt och lätt att anmäla sig. När man anmäler sig ger man sitt medgivande till att vi kan hämta uppgifter från slaktdatabasen. 

Jämför medeltal

– I denna tävling har vi inte sagt något om hur djuren ska utfodras, mer än att de ska växa så bra som möjligt. Vi hoppas att Nöttoppen kan locka oavsett vilken foderstrategi man har, säger Anett Seeman på Gård & Djurhälsan. Foto: Axel Seeman

Från Gård & Djurhälsans sida har man bestämt att uppfödarna tävlar med 95 procent av sin besättning. Detta för att det ska finnas en felmarginal, om man haft något djur som vuxit dåligt. De hämtar slaktdata från alla djuren och tar bort de fem procent som har lägst slaktkroppstillväxt. Sedan räknar Gård & Djurhälsan ut ett medeltal på besättningen. 

Enligt Anett så har kunder hört av sig och sagt att de tycker det är roligt att kunna tävla, men också att kunna jämföra sig med andra. 

– En del i att delta är såklart att man vill vinna, men man vill också veta hur man ligger till i förhållande till andra. När tävlingen är avgjord kommer alla få veta sitt resultat och vi kommer att presentera en topplista likt den på grissidan, en för varje kategori. 

Varför vill ni lyfta det här i en tävling?

– Vi vill gärna stimulera uppfödarna till att jobba för en hög och god tillväxt. Vi vet att det många gånger finns en god lönsamhet i det. Många av pusselbitarna, eller länkarna i kedjan, för ett bra resultat i tävlingen är också frågor som vi arbetar mycket med i besättningarna; till exempel kalvhälsa, smittskydd och utfodring. Det finns många värden i att producera djur på ett effektivt sätt och detta är ett sätt att visa det, säger Anett och fortsätter: 

– Sedan tänker vi att för svensk nötköttsproduktion är det kul att lyfta duktiga bönder. Men vi vill inte på något sätt ta glansen från Årets nötköttsföretagare. Det är också en jätteviktig utmärkelse. Där har man olika teman år från år. I vår tävling mäter vi samma sak år efter år och man kan utöver att jämföra sig med andra också följa sin egen utveckling. Bra kan bli bättre, och tänk att vara bäst bland de bästa – det är väl spännande!

Sista dagen för att anmäla sig till tävlingen är den 15 september. 

Prisutdelningen kommer att ske på Köttriksdagen, i november. Och vinnaren i varje kategori vinner en resa till mässan Eurotier i Tyskland för två personer. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera