Ny uppfinning med potential på fält

Teamet bakom fältbetjänten Fieldgofer har utvecklat ett nytt system för att tillföra klimatsmart energi till lantbruksmaskiner. Systemet, som man ansökt om patent för, är anpassat till Fieldgofer men också tänkt att appliceras på andra lantbruksmaskiner.

Med uppfinningen från teamet bakom fältbetjänten Fieldgofer integreras batteripaket i separata lasthållare och laddning av batterierna sker vid lastning, lossning eller transport av lasthållarna, vilket innebär att maskinen inte behöver stå stilla vid lastning. Bild: Per Frankelius/Team Fieldgofer

– Då lantbruksmaskiner kräver mycket energi och dessutom agerar över stora ytor långt ifrån infrastruktur för laddning har batterilösningar inte slagit igenom, trots många försök. Visionen om batteridrivna maskiner har dock fått ny energi genom ökat fokus på klimatvänlig teknik, säger Per Frankelius, forskare på Linköpings universitet och som är en del av teamet, i ett pressmeddelande.

För att elektricitet ska vara ett klimatsmart val krävs enligt Fieldgofer-teamet att energin som ska ladda batterierna är producerad på ett klimatvänligt sätt, samt att det elektriska konceptet har tillräcklig kapacitet för tunga fältarbeten och att det är ekonomiskt acceptabelt för lantbrukarna.

– Det råder stort intresse att utveckla klimatvänligare lantbruksteknik. Man ska dock ha i minnet att lantbruket är energikrävande verksamhet. Fältmaskiner kräver mycket energi för sin framdrift, inte minst för att de används på mark med hög friktion och för att de ofta har påkopplade redskap som gör ett krävande jobb, säger Mattias Larsson på Abbotnäs Säteri.

Med uppfinningen, som teamet nu lämnat in en patentansökan för, sker tillförsel av energi genom att en elektriskt driven lantbruksmaskin utrustas med en dockningsanordning mellan maskinen och en lös lasthållare som bärs av maskinen.

– Den för maskinen behövda batterikapaciteten separeras så att ett batteri placeras i lantbruksmaskinen medan ett eller flera andra batterier integreras i den lösa lasthållaren. Maskinens batteri laddas sedan av större påfyllnads- och driftbatterier i den lösa lasthållaren och det sker via en DC-DC-omvandlare av samma typ som finns inom modern Formel-1, förklarar Karola Reuterström, Stora Lövhulta gård.

Uppladdning av batteriet kan ske i samband med vägtransport av lasthållaren, samt under lastning och lossning av en ny produkt i lasthållaren. Detta gör enligt teamet att laddningen blir effektiv, då fältmaskinen aldrig behöver stå stilla i samband med laddning av batterierna.

Projektgruppen bakom innovationen består av Karola Reuterström, lantbrukare på Stora Lövhulta gård, Per Frankelius, docent Linköpings universitet, Mattias Larsson, lantbrukare Abbotnäs Säteri, Johan Relefors, forskare Robotdalen, Lars Krantz, senior adviser Automation Region, Joakim Fröberg, senior forskare RISE samt Cilla Krantz, verksamhetsledare Agro Sörmland. Foto: Towe Johnson

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera