Tufft läge för djursjukvården

Bristen på veterinärer kan få allvarliga konsekvenser när djursjukhus och mottagningar minskar sina öppettider i sommar. Svårt att hitta djursjukvård och i värsta fall återstår avlivning, enligt Distriktsveterinärerna i Kristianstad.

Veterinärbristen kan leda till omfattande konsekvenser för djurägare i sommar. Foto: Mostphotos

I början av sommaren larmade Jordbruksverket om veterinärbrist på landets djursjukhus och regeringen tillsatte sedan en utredning för att se över de rådande bemanningssvårigheterna. Läget ser nu tufft ut för djursjukvården och det kan bli svårt för smådjursägare att hitta vård i sommar om deras djur blir sjukt. Det rapporterar Sveriges Radio.

För att klara sommarens semestrar minskar många djursjukhus och mottagningar sina öppettider i sommar. Konsekvenserna kan bli både längre väntetid och körsträcka för många smådjursägare.

Ökat tryck

Distriktsveterinärerna i Kristianstad innefattar bland annat mottagningar i Västra Blekinge och Karlshamn ingår. Carlos Kallay som är chef för verksamheten menar att det är en bekymmersam situation.

– Vi har svårt att bemanna våra kliniker, vi har svårt att rekrytera veterinärer. Och alla har också rätt till semester. Telefonerna ringer hela dagen från djurägare som söker veterinär och som pratat med kliniker som är fullbokade. De ringer runt till alla möjliga för att söka hjälp till sitt djur och då landar de hos oss också. Och det trycket har ökat väldigt mycket, säger han till radion.

Avlivning enda alternativet

Bristen på bemanning har även lett till att mottagningar håller helt stängt. Så ser läget ut för mottagningen i Karlshamn som stängt verksamheten sedan oktober förra året. Och när avancerad djursjukhusvård inte finns att tillgå kan det enda alternativet som återstår i vissa fall vara avlivning, menar Carlos Kallay.

– Det känns tufft för mig men i första hand tänker jag på djuret som ska slippa lida.

Läs mer om regeringens utredning av djurens hälso- och sjukvård i Sverige som Jordbruksaktuellt skrivit om tidigare här.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste