Lantbrukares våtmarker viktiga för biologisk mångfald

Sedan 1995 har minst 15 000 hektar våtmark anlagts av svenska lantbrukare. Vilket enligt LRF:s beräkningar bidrar till att mer än 300 miljarder extra småkryp föds varje år.

Sedan 1995 har lantbrukare anlagt minst 15 000 hektar våtmarker runt om i Sverige, något som varit möjligt bland annat tack vare EU:s landsbygdsprogram. Enligt LRF har det troligtvis anlagts ännu fler våtmarker, men då med privata pengar vilket gör att det inte finns någon statistik. Foto: Isabella Odmark

Ofta anläggs våtmarker i odlingsintensiva områden, där de enligt LRF skapar ett extra värde. Våtmarkerna gynnar såväl insekter som fåglar och grodor, och enligt EU-projektet LIFE-GoodStream kan man se att de även gynnar trollsländor.

– Nu ser vi att även trollsländor gynnas av de våtmarker som anläggs. I anlagda våtmarker i jordbrukslandskapet i södra Halland har vi bland annat hittat både citronfläckad kärrtrollslända och pudrad kärrtrollslända. Båda arterna är skyddade på EU-nivå, berättar John Strand som är limnolog och projektledare för EU-projektet LIFE-GoodStream, i ett pressmeddelande.

Enligt LRF har satsningarna Greppa Näringen och LEVA, som är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och LRF, ökat anläggningstakten av nya våtmarker. Man hoppas även att fler lantbrukare kommer inspireras att anlägga våtmark.

– Det är väldigt stora mängder djur som produceras i en våtmark. I en ett hektar (100x100 meter) stor våtmark produceras i storleksordningen 20 miljoner småkryp per år, om man räknar med 2 000 individer per kvadratmeter. I många anlagda vattenmiljöer i Skåne är antalet betydligt högre och kan vara upp till 100 miljoner småkryp per år, berättar Cecilia Holmström som är biolog på Ekologigruppen AB.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera