Sverige vill se PFAS-förbud

En avsiktsförklaring har lämnats in till EU:s kemikaliemyndighet Echa om att förbjuda PFAS-kemikalier inom EU. Det är Sverige tillsammans med fyra andra europeiska myndigheter som driver frågan.

I arbetet med att ta fram ett lagförslag så är Kemikalieinspektionen den av de fyra myndigheterna som har huvudansvar för delarna om PFAS i kosmetika och textil. I det arbetat undersöks bland annat hur mycket och vilka PFAS som förekommer och släpps ut i miljön men även information om tillgängliga alternativ. Foto: Mostphotos

– Detta är det första formella steget mot ett möjligt förbud mot de så kallade evighetskemikalierna. Jag är stolt över att Sverige är med och driver detta, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist, i ett pressmeddelande.

Troligt förbud

I avsiktsförklaringen som de fem myndigheterna nu lämnat till Echa beskrivs vilka utgångspunkter som kommer ligga till grund för det lagförslag som de sedan måste återkomma med inom ett år. Samtidigt skickas också en enkät ut till de olika företag som tillverkar PFAS-ämnen, använder de i sina produkter samt till företag som arbetar med alternativ till PFAS för att delge underlaget samt få in kommentarer.  

Om lagförslaget om ett förbud går igenom inom EU väntas det träda i kraft 2025 och enligt Per Ängquist är möjligheterna goda att det så blir.

– EU- kommissionen har uttryckligen sagt att de vill få bort PFAS i användningar som inte är nödvändiga för samhället. Jag tror det finns goda utsikter att vi lyckas begränsa användningen av de här farliga kemikalierna, säger han.

Svårnedbrytbara i miljön

PFAS, även kallat högfluorerade ämnen, är en grupp syntetiskt framställda kemikalier som samtliga har gemensamt att de inte bryts ner i miljön. Vissa PFAS-ämnen har även visat sig vara skadliga för hälsan, enligt Kemikalieinspektionen. De återfinns i alltifrån livsmedelsförpackningar och allväderskläder till rengöringsmedel, kosmetika och brandskum.

Då många av dessa ämnen även är vattenlösliga och rörliga i mark innebär det också att dricksvattentäkter riskerar att förorenas. Nyligen (19/7) rapporterade Sveriges Radio om höga halter av PFAS som påträffats i grundvattnet i Undersåker i Åre kommun.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste