Säkrad medicintillgång om gränserna stängs

Ett beredskapslager av medicin till lantbruksdjur behövs för att säkra livsmedelsförsörjningen inför framtida kriser. Det föreslår nu flera myndigheter i en rapport till regeringen.

Det är för att säkra livsmedelsförsörjningen om gränserna skulle stängas i händelse av krig eller annan kris som myndigheterna nu vill se ett beredskapslager av veterinärmedicin. Arkivbild. Foto: Carolina Wahlberg

– Djurens hälsa är viktig för totalförsvaret. Djuren används inom många områden, framför allt som livsmedelsproducerande djur, men också som tjänstedjur och sällskapsdjur. Så de utgör en viktig roll i vårt samhälle, säger Rickard Knutsson som arbetar med krisberedskap vid SVA, till Sveriges Radio.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fick i slutet av 2020 i uppdrag att se över djurhälsovårdens roll i totalförsvaret. De kan nu presentera i en rapport för regeringen att den inhemska livsmedelsproduktionen fungerar även om gränserna skulle stängas i händelse av krig eller annan kris.

Dock visar erfarenheter från pandemin att det lätt kan bli brist på medicin och myndigheterna föreslår därför att ett lager av djurmedicin byggs upp.

Det finns redan en viss lagerhållning av mediciner och utrustning i dag men det är i en begränsad skala, uppger radion. Och då i princip alla läkemedel till djur importeras så föreslår myndigheterna att man även ska se över förutsättningarna för egen tillverkning av vissa läkemedel.

– Vissa varor kan det vara kort hållbarhet på och då måste vi också ha möjlighet till omställning, men kanske också tillverkning förutom lager, säger Rickard till radion.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste