Löfvens obegripliga svek

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valde att inte tillsätta någon ny landsbygdsminister när han tack vare Centerpartiets till synes numera ovillkorade stöd, fick chans att återigen bilda regering. Valet att avskaffa landsbygdsministerposten tog branschen på sängen. Med all rätt. Vi är nu det enda land i EU och ett av de få i världen där livsmedels- och bioenergiförsörjningen inte föräras en egen minister. Hur tänkte han? 

 

I EU-maskineriet är förhandlingarna om nya jordbrukspolitiken, CAP inne i en väldigt viktig fas. Sverige ska också hitta sin väg i implementeringen av de nya snåriga regelverk som antas. Skogspolitiken är om möjligt inne i en än mer kritisk fas, där EU-kommissionen tycks ha lagt i högsta växeln för att göra Sverige till sitt gröna alibi, en arealmässigt enorm kolsänka som kraftigt skulle kunna förbättra Europas nyckeltal för andel skyddad natur, samtidigt som Centraleuropa fortsätter elda kol och göra sig mer beroende av fossil gas. 

Varför väljer Stefan Löfven att så konfrontativt slopa ministern med ansvar för jordbruk och landsbygd? De gröna näringarnas betydelse för vår livsmedelsförsörjning och försörjningen av miljövänligt producerade biobränslen är idag tämligen oomtvistat. Är beslutet att slopa ministerposten en total tondövhet eller en eftergift till Miljöpartiet, som kanske vill att miljöministern ska ha mer makt över de gröna näringarna?

Visste Centerpartiets partiledare Annie Lööf om detta och hade hon informerat partiets förtroenderåd om det, när de beslöt sig för att möjliggöra denna regering? I så fall är det en skandal. I annat fall bör centerpartisterna känna sig rejält lurade av Löfven. 

Löfvens val att inte tillsätta en landsbygdsminister i sin kortlivade (ordinarie val är 2022) och extremt svaga regering förbryllar fortsatt efter några dagars betänketid. Ministertitlar tar vi lätt på i det informella Sverige. Så är det verkligen inte överallt. Inte minst i EU-förhandlingarna skänker det pondus att vara minister för det område som förhandlas. Vän av Löfvens beslut kanske vill påpeka att näringsminister Ibrahim Baylan, som nu har ansvar även för jordbruks- och landsbygdsfrågorna, är en kompetent part i de diskussionerna. Kanske det, men varför då inte ge honom titeln närings- och landsbygdsminister, för att efter nästa ordinarie val åter slå isär ministerposterna? Som minister har Ibrahim Baylan varit osynlig. Att det ska bli mer verkstad med ännu större utmaningar, är det svårt att tro. 

I vår bransch hör jag vissa uttala att vi ändå haft så svaga landsbygdsministrar att det inte spelar nån roll om vi har en. Det är helt fel slutsats. Problemet är att vi länge haft extremt svaga jordbruks- eller landsbygdsministrar, både kompetensmässigt och att de varit svaga inom regeringen. Branschen har snällt accepterat det. Det tycks vi göra även denna gång. LRF uttrycker sin förvåning, men välkomnar artigt Baylan som ansvarig för vår bransch frågor. Finns det något som kan få LRF att säga ifrån? 

En minister med assistent och pendling till Bryssel, utan eget departement, är en kostnad på några hundra tusen kronor i månaden. Det är extremt lite i sammanhanget. Det är tiotals miljarder till de gröna näringarna som ansvarig minister just nu ska slutföra förhandlingarna om. Det är inget man med bravur kan sköta som deltidssyssla. 

Centerpartiet kan vilken sekund som helst fälla denna svaga regering de just släppt fram. Om de gröna näringarnas frågor alltjämt värnas i ledningen borde de vara ursinniga. Men det är närmast tyst som i graven. Är det för att Annie Lööf och förtroenderådet i förhandling med Löfven gått med på att avskaffa landsbygdsministerposten eller sitter de handlingsförlamade bakom skämskudden? 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 22 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste