Tufft för vårsådda grödor i Nordamerika

De vårsådda grödorna på de nordliga slätterna i USA samt i Kanadas prärieprovinser har det tufft med torrt och varmt väder. Vårvete, vårraps och havre uppges vara hårt drabbade

 

Havre är en av spannmålsgrödorna som är hårt drabbade av torkan. Foto: Mostphotos

I amerikanska delstater som North Dakota och Montana härjar torkan och slår hårt mot vårvetet. Amerikanska jordbruksmyndigheten USDA förväntar sig att årets produktion av vårvete blir 41 procent lägre  än fjolårets produktion. Samtidigt går höstveteskörden bra i USA och produktionsprognoserna höjs för höstvetet.

En annan spannmålsgröda som förväntas påverkas negativt av torkan är havre. Den amerikanska havreproduktionen förväntas i år att bli den lägsta på 155 år. Havre har tappat areal till majs och i år drabbas den kvarvarande odlingen av det torra vädret.

Kämpigt för rapsen

Den kanadensiska rapsen har kämpigt på prärien. Torrt och varm väder får analytiker att tveka kring produktionspotentialen. Rapspriset i Kanada ligger nu 81 procent över priset för ett år sedan. 

Eftersom Kanada är världens största exportör av raps får produktionsstörningar i landet en stor påverkan på hela världsmarknaden.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste