Risk för vattenbrist

Mindre nederbörd och höga temperaturer gör att SMHI utfärdar risk för vattenbrist i grundvattenmagasin för stora delar av landet den kommande månaden.

Risk för vattenbrist utfärdas när grundvattennivåer och vattenflöden är ovanligt låga och förväntas fortsätta vara låga de närmaste veckorna. Foto: Mostphotos

För stora delar av Götaland, Svealand och sydöstra Norrland har SMHI utfärdat risk för vattenbrist i grundvattenmagasin. I Jönköpings, Kalmar och Blekinge län finns även risk för vattenbrist för låga flöden i vattendrag.

För årstiden så har Svealand, Götaland och norra Norrland fått mindre nederbörd än normalt skriver SMHI. Medan södra Norrland har fått nära normalt. Samtidigt har temperaturen hittills i sommar varit över det normala för årstiden i hela landet.

I de större sjöarna är vattenstånden nära de genomsnittliga för årstiden. Sett till vattenflöden så är de i de större delarna av Götaland, östra Svealand och norra Norrland generellt låga. Och Götaland och östra Svealand men även de inre delarna av norra Norrland har markvattenhalter som är under eller mycket under de normala.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste